Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

WWF και Oceana Εναντίον των Γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ


Επιστολή προς τις αρμόδιες κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές, αποστέλλουν οι ΜΚΟ WWF και Oceana ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις της Noble Energy εμπίπτει σε προστατευόμενη ζώνη, καθώς εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο βουνό της Μεσογείου, ο «Ερατοσθένης». Πρόκειται για την περιοχή του οικοπέδου 12, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Το θέμα έφερε στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», που προσθέτει ότι κυπριακές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως τουλάχιστον η μία εκ των δύο οργανώσεων συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση και από την αρχή των συζητήσεων για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί προβλήματα, επικαλούμενη περιβαλλοντικά ζητήματα.

Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι «οι γεωτρήσεις που θα γίνουν δεν εμπίπτουν στην προστατευόμενη περιοχή» και σημείωσε πως «η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έχουν κάνει περιβαλλοντική μελέτη για τις γεωτρήσεις». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η κυπριακή κυβέρνηση δίνει περισσότερη σημασία στο περιβάλλον της Κύπρου από οποιαδήποτε ξένη χώρα ή οργάνωση.

Από την πλευρά τους, οι δύο ΜΚΟ επικαλούνται τη σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της ζώνης της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, η σύμβαση προβλέπει : «Στην περιοχή του υποθαλάσσιου βουνού απαγορεύεται το ψάρεμα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία πιθανό να αλλάξει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα».

Η υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη» βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της δυτικής Κύπρου και βόρεια του Δέλτα του Νείλου. Πρόκειται για ένα τεράστιο, βυθισμένο ορεινό όγκο, περίπου 120 χιλιόμετρα μακρύ και με 80 χιλιόμετρα πλάτος. Η κορφή του βρίσκεται στο βάθος των 700 μέτρων και υψώνεται 2.000 μέτρα πάνω από τον θαλάσσιο πυθμένα.

Στο υποθαλάσσιο βουνό υπάρχουν σπάνια είδη κοραλλιών, ενώ η περιοχή είναι επίσης σημαντική για τις φάλαινες και τα δελφίνια, περιλαμβανομένων των φυσητήρων, των πτεροφαλαινών, των ζωνοδέλφινων και των ρινοδέλφινων. Η οροσειρά εκτιμάται ότι αναδύθηκε πριν από 5 με 7 εκατομμύρια χρόνια.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου