200 εκατ. ευρώ για καλύτερες πόλεις φέρνει η... Τζέσικα



Εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτήρια, «καθαρές» αστικές μεταφορές, ποδηλατοδρόμοι, αποκατάσταση «ιστορικών» κτηρίων, χώροι στάθμευσης και πρασίνου, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος JESSICA, τα κονδύλια του οποίου ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διασφαλιστούν μέσω των 13 επιχειρησιακών προγραμμάτων των περιφερειών.


Αυτά ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Αστικής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ), στη διάρκεια της οποίας επίσης, προτάθηκε η «επιθετικού τύπου» αστική αναγέννηση σε περιοχές όπως τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης, αλλά και μελλοντικά ο χώρος όπου βρίσκεται το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ.


Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Γιώργος Πετράκος, μιλώντας στην εκδήλωση δήλωσε ότι «σύντομα θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε και τη σχετική συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)», σε συνέχεια και μνημονίου συνεργασίας, που είχε υπογραφεί το 2008, αλλά δεν είχε προχωρήσει έκτοτε.


Από την πλευρά του, ο συντονιστής της ομάδας εργασίας του ΥΠΟΙΑΝ για την προώθηση του JESSICA στην Ελλάδα, Γιάννης Λυπιρίδης, γνωστοποίησε ότι οι διαδικασίες υπογραφής της συμφωνίας με την ΕΤΕπ θα ξεκινήσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε μετά να αρχίσουν οι αντίστοιχες για τη σύσταση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου.


«Επιστρέψιμη» χρηματοδότηση


Όπως επεσήμανε o κ. Λυπιρίδης, το πρόγραμμα JESSICA απαιτεί πλέον έργα αστικών αναπλάσεων που παράγουν έσοδα, ώστε η χρηματοδότηση να είναι «επιστρέψιμη». Έτσι, πρόσθεσε, δημιουργείται ένα ταμείο, που συγκεντρώνει χρήματα για τον ίδιο σκοπό και επαναχρηματοδοτεί νέα έργα. Παράλληλα, γίνεται μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και διάθεση πόρων από τα επιχειρησιακά προγράμματα, με πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.


Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ δημιουργεί ταμεία χαρτοφυλακίου, σε συνεργασία με διάφορες περιφερειακές και εθνικές αρχές των χωρών όπου υλοποιείται το JESSICA. Τα ταμεία αυτά, που διαχειρίζεται η ΕΤΕπ, επενδύουν με τη σειρά τους κονδύλια από διαρθρωτικά κεφάλαια σε ταμεία αστικής ανάπλασης. Επιλέξιμες δαπάνες είναι παρεμβάσεις όπως εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτήρια, «καθαρές» αστικές μεταφορές, ποδηλατοδρόμοι, αποκατάσταση «ιστορικών» κτηρίων, χώροι στάθμευσης και πρασίνου κτλ.


Ζώνη Καινοτομίας


Την πεποίθηση ότι μέσα από το πρόγραμμα JESSICA και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) θα μπορούσε να προχωρήσει η κατασκευή έργων υποδομής της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και να δημιουργηθεί σχετικός κατασκευαστικός φορέας, εξέφρασε από την πλευρά της η νέα αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Άσπα Γοσποδίνη. Όπως είπε, τα έργα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε σταθμό μετρό, ενεργειακό σταθμό, αλλά και δίκτυο οπτικών ινών.


Η κ. Γοσποδίνη εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κράτος και η αυτοδιοίκηση μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη της Ζώνης, ενώ παρουσίασε παραδείγματα αγαστής συνεργασίας κράτους, ιδιωτών και δήμων, σε περιπτώσεις όπως τα clusters καινοτομίας «One North» στη Σιγκαπούρη και «@22Barcelona» στην Ισπανία.

«Επιθετικού τύπου» αναπλάσεις

Τη δυναμική των στρατηγικών αστικής αναγέννησης «επιθετικού τύπου», σε περιοχές χωρίς ή με φθίνουσα χρήση, όπως είναι τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης, αλλά και μελλοντικά ο χώρος όπου βρίσκεται το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ο καθηγητής χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Οικονόμου.Όπως είπε, τέτοιες στρατηγικές αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της πόλης και προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια, ενώ υπό προϋποθέσεις, μπορεί να έχουν και θετικές πολεοδομικές συνέπειες.

Πηγή agelioforos.gr