Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Στη Δράμα Ένα από τα Μεγαλύτερα Φωτοβολταϊκά Πάρκα στα Βαλκάνια, Ισχύος 5 MWp

MIA από τις μεγαλύτερες φωτοβολταϊκές μονάδες των Βαλκανίων πρόκειται να κατασκευαστεί στον Nομό Δράμας έως το τέλος του έτους, αποφέροντας μεγάλα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζεται σε περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης από την «Ενεργειακή Βογιατζή» με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου και τη συνεργασία των εταιριών Conergy και Positive Energy.

Η ισχύς του ανέρχεται στα 5 MWp, ενώ η ενέργεια που θα παράγει σε ετήσια βάση θα ξεπερνά τις 7.200.000 KWh (αντιστοιχεί με την κατανάλωση 1.600 μέσων νοικοκυριών ετησίως). Το πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 200.000 τ.μ. και οι εργασίες κατασκευής του θα αρχίσουν εντός του Ιουνίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του έτους. Στην κατασκευή και λειτουργία του θα χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκές γεννήτριες Conergy PowerPlus.

Με τη λειτουργία του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού πάρκου θα εξοικονομείται σημαντική ποσότητα ρύπων (περίπου 7.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακος ετησίως), ισοδύναμη με την ποσότητα που απορροφά ένα δάσος 350.000 δέντρων τον χρόνο κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Η επένδυση καλύπτεται κατά 25% από αυτοχρηματοδότηση της «Ενεργειακή Βογιατζή», κατά 40% από κρατική επιχορήγηση και κατά 35% από ομολογιακό δάνειο της Τράπεζας Κύπρου. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει έως 70 νέες θέσεις εργασίας σ'Α ένα νομό που πλήττεται εδώ και χρόνια από υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Και στον Δ. Νικηφόρου

Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες εγκατάστασης άλλου μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου (ισχύος 3-4 MWp) και στον Δήμο Νικηφόρου Δράμας, σε έκταση 200 στρεμμάτων, από τον όμιλο Κυριακίδη, που δραστηριοποιείται έως τώρα στον τομέα της μαρμαροβιομηχανίας.
(από την εφημερίδα "Εξπρές", 22/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου