Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Έμφαση στα Υπεράκτια Αιολικά με Άξονα το 2015

Σημαντικές δηλώσεις έκανε η υπουργός ΠΕΚΑ, κα Τίνα Μπιρμπίλη όσον αφορά τις ΑΠΕ, οι οποίες φανερώνουν τις προθέσεις του υπουργείου για τη συνέχεια. Συγκεκριμένα, στα υπεράκτια αιολικά, ο στόχος είναι η εγκατάσταση 1.000 MW μέχρι το 2015. Το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει στην ανάθεση μελετών για 4-5 θαλάσσιες περιοχές και στη συνέχεια θα διενεργήσει διαγωνισμούς για την κατασκευή των πάρκων.

Όπως αναφέρθηκε, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων θα γίνεται από τον επενδυτή που θα αναλάβει το κάθε έργο. Επίσης, οι διαγωνισμοί θα γίνουν με βάση είτε μια τιμή για την παραγόμενη ενέργεια, είτε με μίσθωση της θαλάσσιας περιοχής.

Μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, είχαν σημειωθεί αντιδράσεις των επιχειρήσεων που σχεδίαζαν επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά. Φαίνεται όμως ότι το ΥΠΕΚΑ αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα και υπολογίζει ιδιαίτερα την συγκεκριμένη παραγωγή για τη συνέχεια. Από τα 5.000 MW σε ΑΠΕ που θα έχουν εγκατασταθεί ως το 2015 σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ένα πέμπτο θα προέλθει από τα υπεράκτια πάρκα.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου