Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Απόσταση 840 χλμ. με... ένα λίτρο βενζίνης

Αθήνα - Αλεξανδρούπολη με ένα λίτρο βενζίνης; Καθόλου κακή ιδέα, ειδικά σήμερα με την τιμή της βενζίνης στα ύψη. Απίθανο; Για τα σημερινά αυτοκίνητα επιστημονική φαντασία, αλλά για τη σύγχρονη τεχνολογική έρευνα, η οποία διεξάγεται και στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ήδη πραγματικότητα. Ετσι, το πρωτότυπο όχημα Προμηθέας της ομάδας NTUA Eco - Marathon του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο συμμετείχε στον 26ο Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell (στις αρχές Μαΐου), κατάφερε να διανύσει 840 χιλιόμετρα με το ισοδύναμο ενός λίτρου βενζίνης! Οσο η οδική απόσταση Αθήνας - Αλεξανδρούπολης. Παρουσιάζοντας χθες στην αίθουσα τελετών της Πολυτεχνειούπολης το περίεργο, μικρό και πανάλαφρο όχημα, το οποίο κινείται με ηλεκτροκινητήρα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, τα μέλη της ομάδας του ΕΜΠ δεν έκρυβαν την περηφάνια τους. Μετέφεραν την πολύτιμη εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στον Μαραθώνιο Οικονομίας, όπου βραβεύεται εκείνος που θα κινηθεί με τη λιγότερη ενέργεια.

Μεγάλη διάκριση είχε η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία απέσπασε το Βραβείο Ασφάλειας του Μαραθωνίου ADAC Safety Award! Το Πολυτεχνείο Κρήτης διαγωνίστηκε με το όχημα ΕR10 στην κατηγορία Urban Concept, με πολλές καινοτόμες και έξυπνες λύσεις ασφαλείας, όπως η ρυθμιζόμενη κολόνα τιμονιού και η εμπρόσθια ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης, το αυτόματο άνοιγμα της καμπίνας του οδηγού για γρήγορη έξοδο από το όχημα, καθώς επίσης η χρήση εξειδικευμένων αισθητήρων για τον εντοπισμό διαρροών καυσίμου. Το ΕR10 διήνυσε 373 χιλιόμετρα με ένα λίτρο καυσίμου, πριν εγκαταλείψει λόγω τεχνικού προβλήματος.

Το ρεκόρ του διαγωνισμού έσπασε γαλλική ομάδα του Πολυτεχνείου της Ναντ διανύοντας 4896 χιλιόμετρα με ένα λίτρο καυσίμου! Η απόσταση αυτή είναι αντίστοιχη του να οδηγήσει κανείς από το Cape της Νορβηγίας ώς το άκρο της Ιταλίας! Εικόνες από το μέλλον;


Πηγή kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου