Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ Εκατόν εβδομήντα στρέμματα πρασίνου και πολιτισμού

Ενα νέο πολύ σημαντικό για το λεκανοπέδιο της Αττικής πάρκο θα δημιουργηθεί στο Φαληρικό Δέλτα και γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ. Το πάρκο που έχει σχεδιάσει ο Ιταλός Ρέντζο Πιάνο μαζί με την αμερικανίδα αρχιτέκτονα τοπίου Ντέμπορα Νέβνις θα αναπτυχθεί σε μια έκταση170 στρεμμάτων- ο Εθνικός Κήπος είναι 158 στρέμματα- και αναμένεται να επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής, να βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος και να προσφέρει στους επισκέπτες ανάπαυλα σκιάς. Μπορεί, όπως έγραψαν οι «Ν.Υ. Τimes», το έργο του Πιάνο να μην αποτελέσει αφετηρία επανάστασης, αλλά η ποιητική του διάσταση και η έμπνευσή του από το περιβάλλον είναι πολύ χρήσιμες στις ημέρες μας.

Ο σχεδιασμός τόσο του κτιρίου όσο και του πάρκου είναι οικολογικός και η υλοποίησή του θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές για την πιστοποίησή του από τον διεθνή οργανισμό USGΒC ως πράσινο έργο. Θα υπάρξει παραγωγή και χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία κ.λπ.), ορθολογική διαχείριση νερού, ανακύκλωση του νερού των κτιρίων και εκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα ώστε μετά από επεξεργασία το νερό να είναι κατάλληλο για το πότισμα των δένδρων. Ιδιαίτερο στοιχείο του πάρκου θα είναι ένα κανάλι με νερό το οποίο θα διατρέχει το πάρκο σε όλο το μήκος του οικοπέδου, παράλληλα με την Εσπλανάδα και τη λεωφόρο Συγγρού.

Πέραν της αισθητικής και συμβολικής παρουσίας, το κανάλι αυτό θα βοηθά στην αντιπλημμυρική προστασία του πάρκου, στην αποταμίευση νερού σε ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το θρόισμα του νερού θα αμβλύνει τον θόρυβο από τη λεωφόρο Συγγρού. Στο πάρκο θα υπάρχουν διαδραστικοί χώροι παιχνιδιού αλλά και σημεία κατάλληλα για στάση και χαλάρωση. Η ιεράρχηση των χώρων και των δραστηριοτήτων γίνεται με δευτερεύουσες διαδρομές οι οποίες σε οδηγούν στην εμπειρία ανακάλυψης του πάρκου. Θα χρησιμοποιηθούν φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά και υπάρχει προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση των σκληρών επιφανειών, δηλαδή των πολλών πλακοστρώσεων.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο μεσογειακός αυτός κήπος δεν θα είναι επίπεδος αλλά ένας ήπιος λόφος που ξεκινάει από την Καλλιθέα (την περιοχή με την Καλή-θέα όπως είχε χαρακτηριστικά πει ο Ρέντζο Πιάνο στη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής) και θα ανοίγεται προς τη θάλασσα. Κάτω από τον λόφο θα βρίσκονται τα κτίρια της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, η οροφή των οποίων είναι φυτεμένη, και θα φαίνονται μόνο οι δύο όψεις τους. Ο επισκέπτης του πάρκου θα ανεβαίνει στον λόφο και θα ατενίζει τη θάλασσα.

Ο Ρέντζο Πιάνο συνεργάζεται σε αυτό το project με την Αμερικανίδα Ντέμπορα Νέβνις η οποία έχει στο βιογραφικό της έργα σε διάφορες κλίμακες, από κήπους σε ιδιωτικές κατοικίες ως τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου πανεπιστημιακών Campus και εκτάρια χιλιάδων στρεμμάτων. Συνεργάτης από ελληνικής πλευράς είναι η αρχιτέκτων Τοπίου Ελλη Παγκάλου.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στον Δήμο Καλλιθέας, και σε έναν χώρο έκτασης 28 στρεμμάτων, σχεδιάζεται από το Ιδρυμα Νιάρχος και από την ίδια ομάδα αρχιτεκτόνων ένα Δημοτικό Πάρκο Αναψυχής και Αθλητισμού, προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων. Το πάρκο αυτό θα έχει το ίδιο ύφος με αυτό του Κέντρου Πολιτισμού. Υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου