Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Επισπεύδεται η Αναδιάρθρωση των Τιμολογίων της ΔΕΗ

Εν μέσω γενικότερης πτώσης στις πωλήσεις της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού και με δεδομένες τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να έχει υπογραφεί έως τον Σεπτέμβριο και να οδηγήσει σε αυξήσεις χρεώσεων στα περισσότερα οικιακά τιμολόγια και, αντιθέτως, σε μειώσεις για τους εμπορικούς πελάτες.

Η μείωση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 4,4% υπερδιπλάσια της γενικότερης μείωσης στη ζήτηση ηλεκτρισμού (-1,75%) κατά το ίδιο διάστημα, ενώ έπιασε το σύνολο των κατηγοριών πελατών.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την παρουσίαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ στους αναλυτές, η μείωση αυτή φτάνει το 8% στην εμπορική χρήση, το 2,6% στα νοικοκυριά, το 1,2% στις μεγάλες βιομηχανίες, το 2,4% στη γεωργία, το 4,1% στους βιομηχανικούς χρήστες χαμηλής και μέσης τάσης και το 5,2% στις λοιπές χρήσεις. Συνολικά, η ηλεκτρική ενέργεια που έδωσε η ΔΕΗ έφτασε τις 12.664 γιγαβατώρες στο τρίμηνο, ενώ σε αξία οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 3,7%, φτάνοντας τα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιβεβαιώνονται, λοιπόν, στην πράξη οι πληροφορίες που έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει το energiagr. κατά τις οποίες η απώλεια πελατών για την ΔΕΗ προς όφελος των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρισμού προχωρεί με γεωμετρική πρόοδο.

Από την άλλη, βεβαίως, είναι άξιο προσοχής το ότι η αύξηση κατά περίπου 11 εκατ. ευρώ της κερδοφορίας της ΔΕΗ σε ετήσια βάση οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των τελών που εισπράττει η επιχείρηση για την χρήση του δικτύου από τις ιδιωτικές εταιρείες που την ανταγωνίζονται στη λιανική.Το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ έχει υποβάλει πρόταση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της, ούτως ώστε να ανακτά τα κόστη της σε κάθε κατηγορία καταναλωτών.

Και είναι γνωστό ότι τα κόστη δεν ανακτώνται στις περισσότερες κατηγορίες των οικιακών πελατών, άρα μία αναδιάρθρωση προφανώς μεταφράζεται σε αύξηση για αυτούς – και σε μείωση για κατηγορίες όπως οι εμπορικοί πελάτες.

Σύμφωνα δε με την παρουσίαση στην οποία προέβη χτες στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, η συγκεκριμένη αναδιάρθρωση θα πρέπει να αναμένεται το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο. “Στο Μνημόνιο Συνεννόησης που υπεγράφη στις 3 Μαϊου με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., προβλέπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρουσίαση.

Οπότε οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα μας εξυπηρετούν, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, και την ΔΕΗ.Γράφουμε δε “σε πρώτο χρόνο”, γιατί η αναδιάρθρωση των τιμολογίων είναι λογικό να καταστήσει ελκυστικότερες για τις ιδιωτικές εταιρείες νέες κατηγορίες καταναλωτών και, πιθανότατα, μια ευρύτερη μάζα στα νοικοκυριά, σε σχέση με τις υψηλές οικιακές καταναλώσεις προς τις οποίες στρέφεται προσώρας η εμπορική πολιτική των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή enrgia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου