Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Απελευθέρωση Αγορών Ρεύματος και Φυσικού Αερίου

«Πράσινο φως» στην πλήρη απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση δύο επιτροπών για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις απαιτήσεις των δύο ευρωπαϊκών οδηγιών, 2009/72 και 2009/73 για τη λειτουργία των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αντίστοιχα.

Οι οδηγίες προβλέπουν τον πλήρη διαχωρισμό, νομικό ή ιδιοκτησιακό της παραγωγής ή/και προσφοράς ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου αντίστοιχα από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν ο διαχωρισμός θα είναι ιδιοκτησιακός ή νομικός και στις δύο όμως περιπτώσεις θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πλήρης ανεξαρτησία ανάμεσα στους Διαχειριστές του Συστήματος ή της Μεταφοράς από τις εταιρείες παραγωγής ή/και προσφοράς ενέργειας.

Η εφαρμογή των δύο οδηγιών περιλαμβάνεται εξάλλου και στη συμφωνία με την τρόικα. Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η εφαρμογή της οδηγίας θα απαιτήσει το «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε μία εταιρεία παραγωγής/εμπορίας ηλεκτρισμού και σε διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς και διανομής. Οι εναλλακτικές που εξετάζονται αφορούν σε δημιουργία μητρικής και θυγατρικών, που όμως θα έχουν νομική αυτοτέλεια και διοίκηση που θα ορίζεται ανεξάρτητα από τη μητρική (περίπου στο πρότυπο ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ) ή στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, με το πέρασμα των εταιρειών-δικτύου σε κρατικό έλεγχο, περίπου στο μοντέλο ΔΕΗ- ΔΕΣΜΗΕ.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμος του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, η οποία σήμερα κατέχει το 100% των μετοχών αλλά δεν ορίζει τη διοίκηση του Διαχειριστή. Μέχρι σήμερα πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η διατήρηση των δικτύων αερίου και ηλεκτρισμού υπό δημόσιο έλεγχο. Επίσης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην τράνζιτ διέλευση αερίου,τους σχετικούς κώδικες κ.λπ.

Ποιοι συμμετέχουν
Στην ομάδα εργασίας για την αγορά ηλεκτρισμού συμμετέχουν οι κ. Μ. Ασλάνογλου και Γ. Κουτζούκος (ΡΑΕ), Θ. Βλαχογιάννης και Α. Τασούλης (ΔΕΣΜΗΕ), Δ. Παπακωνσταντίνου και Θ. Τσιαντούλας (ΗΕLAS), X. Συνοδινός και Ν. Χατζηαργυρίου (ΔΕΗ), A. Tesi και Ε. Χρυσάφης (ΕΣΑΗ, σύνδεσμος των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών) και Δ. Σωτηροπούλου (ΥΠΕΚΑ). Στην ομάδα εργασίας για το αέριο συμμετέχουν οι κ. Γ. Αυλωνίτης και Μ. Θωμαδάκης (ΡΑΕ), Α. Γιαννακόπουλος και Δ. Δουβίκος (ΔΕΣΦΑ), Β. Καραμήτσος και Ε. Κοσμάς (ΔΕΠΑ) και Δ. Σωτηροπούλου (ΥΠΕΚΑ).

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 26/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου