Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Εως τον Αύγουστο θα Τεθεί σε Λειτουργία ο Πυρηνικός Σταθμός του Μπουσέρ

Έως τον Αύγουστο του 2010 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός του Ιράν, ο οποίος κατασκευάσθηκε από τους Ρώσους στο Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον Σεργκέι Κιριένκο, διευθυντή της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom.

«Εκτιμάμε πως ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις», δήλωσε ο Κιριένκο, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η προετοιμασία από τον ΟΗΕ μιας απόφασης με την οποία επιβάλλονται νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, που θεωρείται ότι επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δεν έχουν «καμιά επίδραση» στο πρόγραμμα για τον σταθμό του Μπουσέρ.

Η κατασκευή του σταθμού έχει επισήμως ολοκληρωθεί από το Φεβρουάριο και η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει το πυρηνικό καύσιμο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του. Ωστόσο, δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη οι εξοπλισμοί, κάτι που πρέπει να γίνει πριν αρχίσει ο σταθμός να παράγει ενέργεια.

Το πρόγραμμα για την κατασκευή του σταθμού είχε ξεκινήσει από τη γερμανική Siemens πριν από την επανάσταση του 1979 και διακόπηκε λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1980. Η Ρωσία το επανέλαβε το 1994 και ο σταθμός επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί το 1999.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου