Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Την Ενεργειακή «Βίβλο» της Χώρας για τα Επόμενα 25 Χρόνια Ετοιμάζει το ΙΟΒΕ

Το κενό που άφησε πίσω της η διάλυση του ΣΕΕΣ, έρχεται να καλύψει μια σημαντική πρωτοβουλία του ομίλου Μυτιληναίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο μήνα, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στις αγορές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, ζήτησε από το ΙΟΒΕ να καταρτίσει μελέτη για τον πλήρη ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας για τα επόμενα 25 χρόνια.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα, για το οποίο θα χρησιμοποιηθούν από το ΙΟΒΕ εξωτερικοί σύμβουλοι. Η έκθεση, που φιλοδοξεί να έχει ανάλογη βαρύτητα και αξία με το World Energy Outlook που εκδίδει το International Energy Agency, θα απαντά σε ερωτήματα όπως το εάν υπάρχει προοπτική στη χρήση λιθάνθρακα, πως θα καλύψει η χώρα τα φορτία βάσης στο μέλλον, που οδεύουν τα θέματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας σε εγκατεστημένη ισχύ κλπ.

Η μελέτη, την ανεξαρτησία της οποίας εγγυάται το κύρος του ΙΟΒΕ, θα παραδοθεί μετά την ολοκλήρωσή της σε περίπου ένα χρόνο στην κυβέρνηση για να αξιοποιηθεί. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι ότι με την ανεξαρτησία του ΙΟΒΕ, στη μελέτη θα αποφευχθούν προβλήματα που υπήρχαν σε προηγούμενες εκθέσεις που παραγγέλλονταν από τις κυβερνήσεις, όταν οι εισηγήσεις άλλαζαν ανάλογα με τις … πολιτικές παραγγελίες των προϊστάμενων υπουργών (με πλέον τρανταχτό παράδειγμα την υπόθεση του λιθάνθρακα).

(από www.capital.gr, 19/05/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου