Τρίτη 25 Μαΐου 2010

«Το Τουρκμενιστάν Είναι το Κλειδί για τον Ναμπούκο»

Ο Μίκαελ Λάουμπς του Eurasian Transition Group πιστεύει ότι το Τουρκμενιστάν είναι κλειδί για τον αγωγό Ναμπούκο, ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει αέριο προς την Ευρώπη από πηγές εκτός της Ρωσίας. Ο ειδικός θεωρεί ότι αν οι συνθήκες στο Ιράν παραμείνουν ως έχουν, ο αγωγός πρέπει να επικεντρωθεί στο Τουρκμενιστάν, αλλιώς το σχέδιο δεν έχει νόημα οικονομικά.

Περιγράφει την πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή ως δικτατορία και τονίζει ότι πρέπει πρώτα να γίνει πιο διαφανής η εικόνα προτού η Ε.Ε. προβεί στις απαραίτητες κινήσεις. Η άποψη ορισμένων πολιτικών όμως, οι οποίοι πιστεύουν πως οι οικονομικές σχέσεις θα οδηγήσουν σε εκδημοκρατισμό, είναι λανθασμένη, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η Ε.Ε. πρέπει να απαιτήσει ανεξάρτητες και αντικειμενικές ερευνητικές γεωτρήσεις και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων πριν την επένδυση», υπογραμμίζει.

Επίσης σημειώνεται ότι το Τουρκμενιστάν έχει παράδοση στη διφορούμενη πολιτική μεταξύ Μόσχας και Ε.Ε., η οποία συνήθως καταλήγει υπέρ της πρώτης. Η πρόβλεψη πάντως είναι ότι σταδιακά θα αυξάνεται στην περιοχή η κινεζική επιρροή και θα μειώνεται η ρωσική.

Αναφορικά με την Κασπία, τα αποθέματα της οποίας υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια, ο κ.Λάουμπς θεωρεί το νομικό καθεστώς της Θάλασσας ως ένα ρίσκο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα: «Εκτός αν οι χώρες της Κασπίας λύσουν το θέμα, οι δυτικές επενδύσεις στην περιοχή θα βρίσκονται υπό κίνδυνο».

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου