Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ecoweek 2010: Συνέδριο για Νέους Αρχιτέκτονες στο Ισραήλ

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας της ECOWEEK 2010 στην Ελλάδα και το εξωτερικό να φέρει κοντά αρχιτέκτονες και νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές Αρχιτεκτονικής από όλο τον κόσμο, μετά την επιτυχία του συνεδρίου ECOWEEK 2010 στην Αθήνα, η ECOWEEK διοργανώνει το συνέδριο «ECOWEEK 2010 Young Architects Forum: Green Architecture, Community, Sustainability» στη για νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

Το συνέδριο ECOWEEK 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη (Παλαιστίνη), φέρνοντας κοντά Ισραηλινούς, Παλαιστινίους, Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες, νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές στις 25 Ιουλίου 2010 για μια εβδομάδα συνεργασίας, διαλέξεων, εργαστηρίων, κατασκευών hands-on, επισκέψεων σε ιστορικές και αρχιτεκτονικές τοποθεσίες - και, φυσικά, τουρισμό στους Αγίους Τόπους. Στις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ειδική επίσκεψη στον Ναό της Ανάστασης στα Ιεροσόλυμα με τον αρχιτέκτονα Δρ. Σάκη Μητρόπουλο, αρχιτέκτονα του Ελληνικού Πατριαρχείου.

Στην εβδομάδα του συνεδρίου οι νέοι αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να μάθουν δίπλα σε διάσημους αρχιτέκτονες όπως ο καθηγητής αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Michael Sorkin, ο διάσημος Δανός Bjarke Ingels (BIG), ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Thomas Rau, η βραβευμένη αρχιτέκτονας Nataly Gattegno, ενώ από video conference, οι συμμετέχοντες θα ακούσουν και θα συζητήσουν με τον διάσημο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan Robert Axelrod γνωστός για το βιβλίο του 'The Evolution of Cooperation'.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις ειδικών και συνεργασία στο πλαίσιο εργαστηρίων με θέματα που αφορούν σε αληθινά πρότζεκτ για πραγματικές κοινότητες ορισμένα από τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται το Κέντρο Ενδυνάμωσης Παλαιστινίων Γυναικών στην Azaryia (δίπλα στα Ιεροσόλυμα), η 'οικοκατασκευή' στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Auja (δίπλα στην Ιεριχώ), το κτιριακό συγκρότημα που θα ενώσει την Ανατολική και Δυτική Ιερουσαλήμ - στο οποίο συμμετέχει και ο έλληνας βραβευμένος αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος (KLAB) με την ομάδα αρχιτεκτόνων SAYA, τη νέα βιομηχανική ζώνη και τουριστικό προορισμό στην περιοχή της Bnei Shimon στην έρημο του Νέγκεβ στο νότιο Ισραήλ για Ισραηλινούς και Βεδουίνους - στο οποίο συμμετέχει ο καθ. Αρχιτέκτονας Michael Sorkin και ο αρχιτέκτονας Omar Yussef (που θα δώσει επίσης διάλεξη για την εξοικονόμηση νερού σε σπίτια στην Γάζα). Oι αρχιτέκτονες Θωμάς Δοξιάδης (doxiadis+) και Πέτρος Μπαμπασίκας (Dr! ifting City) σε συνεργασία με την α ρχιτέκτονα Braha Kounda (διευθύντρια της Σχολής Interior Design στο Holon Institute of Technology) θα ηγηθούν των δύο εργαστηρίων που θα προτείνουν αστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της Biennale of Bat Yam for Landscape Urbanism. Tέλος, ο αρχιτέκονας Gilad Rosenzweig (arc-des) και η ομάδα εθελοντών αρχιτεκτόνων του Architecture for Humanity Tel Aviv Chapter θα ηγηθούν του εργαστηρίου δημιουργίας Κοινοτικού Κέντρου για την Αιθιοπική Κοινότητα στην πόλη Κιριάτ Γκατ.

Το συνέδριο απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες τοπίου και φοιτητές που επιθυμούν τον διάλογο, τη συνεργασία, να μάθουν πώς να σχεδιάζουν 'πράσινα' κτίρια, να γνωρίσουν πώς να συμβάλουν στη δημιουργία αειφόρων κοινοτήτων, επιθυμούν να δουλεύουν απέναντι σε αληθινούς πελάτες για πραγματικά έργα μέρος των οποίων θα υλοποιηθούν.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας και με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Δανίας στο Τελ Αβίβ, του Ολλανδικού Green Building Council, του Πολιτιστικού Κέντρου των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα, του Ιδρύματος Bruno Zevi στη Ρώμη, της Σχολής Porter Περιβαλλοντικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, του Friends of the Earth Middle East, του οργανισμού Architecture for Humanity Tel Aviv Chapter, του οργανισμού Palestine Peace Society, του Πανεπιστημίου Brigham Young και άλλους.

Το συνέδριο επικοινωνείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το CSRWire, DETAIL, ECOLOGIK και Eurocharity.

Πηγή energia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου