Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΣΜΕ: Μοχλός Ανάπτυξης ο Ορυκτός Πλούτος της Χώρας

«Η κρίση να γίνει ευκαιρία δημιουργίας και η επιχειρηματικότητα να πάρει τη θέση που της αξίζει». Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), κ. Σωκράτης Μπαλτζής, στη γενική συνέλευση των μελών του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οι επιχειρήσεις του κλάδου, αν και επλήγησαν και πλήττονται από τη βαθιά ύφεση, εκφράζουν τώρα την αποφασιστικότητα του να γίνει ο ορυκτός πλούτος της χώρας μοχλός ανάπτυξής της.

Ο ΣΜΕ επαναδιατυπώνει τις πάγιες θέσεις του, με κυρίαρχη αυτή της ανάγκης διατύπωσης μιας συγκροτημένης μεταλλευτικής πολιτικής και την ανάγκη ανάδειξης από την πολιτεία της σημασίας του ορυκτού πλούτου και της βαρύτητάς του στην εθνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι με ξεκάθαρη βούληση υπέρ της ανάδειξης του ορυκτού πλούτου, που θα συνοδεύεται με το θεσμικό πλαίσιο σαφές, σύγχρονο, αντιγραφειοκρατικό, που θα συντομεύει δραστικά τους χρόνους αδειοδοτήσεων, θα θεσπίζει αυστηρούς, αλλά και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, είναι δυνατό ο ορυκτός - μεταλλευτικός πλούτος της χώρας να μετατραπεί σε πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, εθνικής και τοπικής. Η συνεργασία πολιτείας, τοπικών κοινωνιών, επιχειρήσεων, εργαζομένων, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε προσέγγιση τέτοια, ώστε με νέα, σύγχρονη και εποικοδομητική ματιά, να μετατραπεί η κρίση σε δημιουργική δράση, για το συμφέρον όλων.

Κάνοντας μια ανάλυση της κατάστασης, ο κ Μπαλτζής ανέφερε ότι:

«Το 2009 ήταν μία πολύ κρίσιμη χρονιά για τον εξορυκτικό κλάδο. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2008, πέρασε στην πραγματική οικονομία, αφήνοντας σοβαρό αρνητικό αποτύπωμα στη διεθνή ανάπτυξη Για πρώτη φορά, μετά από μία μακρά περίοδο θετικών ρυθμών ανάπτυξης, το 2009 η ελληνική οικονομία εισήλθε σε ύφεση. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή οικονομία επηρέασαν σημαντικά το εμπόριο των μεταλλευτικών - μεταλλουργικών προϊόντων, που, σε συνδυασμό με την καθίζηση του κατασκευαστικού κλάδου, οδήγησαν σε μείωση της δραστηριότητας του μεταλλευτικού - εξορυκτικού κλάδου στη χώρα μας.

Οι εταιρίες, μέλη του ΣΜΕ, παρά το προβληματικό 2009, ακολουθώντας επιτυχημένες πρακτικές βελτίωσης λειτουργίας, περιορισμού κόστους και εύρεσης νέων αγορών για τα προϊόντα τους, κρατήθηκαν σε πολύ καλά παραγωγικά επίπεδα και με άθικτες παραγωγικές δομές, που θα τους επιτρέψει να συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε πρώτες ύλες της διεθνούς αγοράς στο εγγύς μέλλον.

Μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, δια του προέδρου του κ. Σωκράτη Μπαλτζή βράβευσε, όπως κάνει τα 4 τελευταία χρόνια, τον πρώτο σε βαθμολογία σπουδαστή μεταλλευτικής σχολής, που αποφοίτησε, κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2009, κ. Δημήτριο Ντόκο.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου