Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Τίνα Μπιρμπίλη: Δεν Τίθεται Θέμα Πώλησης Μονάδων της ΔΕΗ

Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ή μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην επιχείρηση κάτω από το 51 %, ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη σε σημερινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε γενική αναφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και η θέση που εξέφρασε το ΥΠΕΚΑ ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχει συνολική αλλά όχι ενιαία αντιμετώπιση των επιχειρήσεων προς αποκρατικοποίηση, καθώς ειδικά στον τομέα της ενέργειας οι επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες, (άρα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τις προβληματικές ΔΕΚΟ) και, ταυτόχρονα, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς συνδέεται και με την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ένα χρόνο περίπου η χώρα μας θα πρέπει να έχει ενσωματώσει τις τελευταίες Κοινοτικές Οδηγίες για την απελευθέρωση και για το ζήτημα αυτό, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει η υπουργός ΠΕΚΑ με τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Γκίντερ Έτινγκερ στις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων πάντως θα γίνουν και διμερείς συναντήσεις με το υπουργείο Οικονομικών.

Η κα Μπιρμπίλη έκανε εκτενή αναφορά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία θεσπίστηκε νέο, ειδικό θεσμικό πλαίσιο με το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές, που προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει αιολικό δυναμικό και θα εκμισθώνει τις περιοχές αυτές σε ιδιώτες με διαγωνισμούς. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης καθώς θεωρείται ότι είναι δύσκολο για έναν ιδιώτη να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες. Οι διαγωνισμοί θα γίνονται με κριτήριο είτε την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα, είτε το τίμημα για τη μίσθωση του θαλάσσιου χώρου.

Οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι ως το 2015 μπορούν να λειτουργούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5000 μεγαβάτ εκ των οποίων τα 1000 μεγαβάτ από υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η κατασκευή των υπεράκτιων πάρκων συνδέεται και με την υλοποίηση νέων διασυνδέσεων των νησιών προκειμένου η παραγόμενη ενέργεια να εγχέεται στο δίκτυο. Ήδη έχει ξεκινήσει μελέτη για τις απαιτούμενες διασυνδέσεις που θα ενταχθεί στη Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) και στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και στον τομέα των αγωγών, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για τη διέλευση τράνζιτ φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του ελληνοιταλικού αγωγού στον οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση να συμμετέχουν και άλλες εταιρίες. Σε 15 ημέρες εξάλλου η κα Μπιρμπίλη θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, όπου θα έχει επαφές για ενεργειακά ζητήματα.

Για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream αναμένεται στις 7 Ιουνίου στη Μόσχα η υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση της ελληνορωσικής εταιρίας, στην οποία επίσης θα παραστεί η υπουργός ΠΕΚΑ. Και για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα των απαλλοτριώσεων.

Τέλος, για την Αραβική επένδυση στον Αστακό που περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από υγροποιημένο πετρέλαιο (LPG) η υπουργός έχει ζητήσει από τη ΔΕΠΑ την εκπόνηση μελέτης επικινδυνότητας, από την οποία θα κριθούν τα μέτρα ασφαλείας και οι τεχνικές προδιαγραφές της επένδυσης.

(από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου