Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Φύτευσαν «κατεδικασμένα» δενδρύλια, προσφορά του Δήμου της Αθήνας Έγιναν ...φρύγανα τα δέντρα του Πεντελικού!

Φρύγανα μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες έγιναν τα δεντρίλια που φυτεύτηκαν στο κτήμα Πλακεντίας στην Πεντέλη και ήταν προσφορά του δημάρχου της Αθήνας κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς στο σημείο που έγινε η αναδάσωση στις αρχές του προηγούμενου Ιανουαρίου είναι απογοητευτική. Την είδηση επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου υποστηρίζοντας ότι από τα 250 έλατα που κοσμούσαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Πλατείας Συντάγματος και δόθηκαν για το πρασίνισμα της περιοχής, περίπου 150 έχουν ξεραθεί.

Όπως αναφέρει, η εξέλιξη ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη από τη στιγμή που τα έλατα είχαν μείνει απότιστα στο κέντρο της Αθήνας πάνω από 1,5 μήνα και είχε αφαιρεθεί η προστατευτική σακούλα που διατηρεί την υγρασία.

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Στεργίου το μεγάλο πρόβλημα στο Πεντελικό είναι η δασοπροστασία και η έλλειψη νερού, παρά τις εκκλήσεις του να δημιουργηθούν ταμιευτήρες νερού.

Πρόσφατα το πρόβλημα με το πότισμα της αναδασωτέας περιοχής επιλύθηκε με χορηγία επιχειρηματία, ο οποίος προσέφερε 20.000 για την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ποτίσματος.

Φαίνεται ότι η πολιτεία αδιαφορεί για την τύχη των προγραμμάτων αναδάσωσης που προωθεί ενώ την… παρτίδα επιχειρούν να σώσουν ιδιώτες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές διαθέτουν πολυτελή σπίτια στις πλαγιές του Πεντελικού και θέλουν να διατηρήσουν μέσω των χορηγιών τους την πράσινη θέα που προσφέρει το πανέμορφο τοπίο!

Άγνοια για την τύχη των δεντριλίων δηλώνει ο δασάρχης Πεντέλης κ. Aναστάσιος Καλπαξίδης με τον οποίο επικοινώνησε το «protothema.gr».

«Τα έλατα χρειάζονται νερό και σκίαση για να μπορέσουν να μεγαλώσουν» αναφέρει και μας παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση αναδασώσεων της Περιφέρειας!

Τμήμα του κτήματος της Πλακεντίας είχε καταστραφεί από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Στην περιοχή έγινε αναδάσωση με πάνω από 2.000 έλατα.

Τώρα, ο στόχος είναι να αντικατασταθούν τα κατεστραμμένα δενδρύλια το προσεχή φθινόπωρο αλλά αν δεν λυθεί το θέμα της φροντίδας και συντήρησής τους, το πιθανότερο είναι ότι οι αναδασώσεις θα καταλήγουν σε τοπία «αποξηραμένων» δασών.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου