Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ανανεώσιμες Πηγές σε Κάθε Σπίτι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προκρίνουν Ελληνες επιστήμονες της Γερμανίας ως ιδανικό ενεργειακό μοντέλο για την Ελλάδα, που θα προσφέρει ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση πόρων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη στάση.

Η «Δενδροθεωρία», όπως την ονομάζουν οι εμπνευστές της, προβλέπει την εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε κάθε οίκημα και τη διασύνδεσή τους, στην κλίμακα της γειτονιάς, με μια μικρή τοπική κεντρική μονάδα, μεγέθους αντίστοιχου με τα αντλιοστάσια της ύδρευσης. Εκεί μπορεί να γίνεται η αποθήκευση της ενέργειας σε μορφή υδρογόνου σε ειδικές κυψέλες, για να αναδιανέμεται στη συνέχεια -με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου υπολογιστικού συστήματος- στα κτίσματα της γειτονιάς, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός.

«Οπως ακριβώς ένα δέντρο τρέφεται και αναπτύσσεται χάρη στις φυλλωσιές του, αφού κάθε ξεχωριστό φύλλο φωτοσυνθέτει και στέλνει τα θρεπτικά συστατικά στα κλαδιά και στον κορμό, έτσι και κάθε πολυκατοικία μπορεί να παράγει το δικό της ηλεκτρικό ρεύμα, να το στέλνει στη γειτονιά και, εφόσον χρειαστεί, στο κεντρικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας», εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Εμμ. Πάσχος, καθηγητής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πολυτεχνείου του Ντόρτμουντ και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που μαζί με τον υπεύθυνο Πληροφορικής του δήμου Ντόρτμουντ, κ. Δημ. Καρακατσάνη, ανέπτυξαν τη «Δενδροθεωρία».

Η αποκεντρωμένη παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγές μονάδες, όπως της Κοζάνης και της Μεγαλόπολης, λύνοντας το πρόβλημα της έντονης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν, υποστήριξε ο κ. Πάσχος.

Κατά τον ίδιο, εξάλλου, η διασύνδεση στο κεντρικό σύστημα ενέργειας των νέων φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στην Ελλάδα θα προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος, καθώς τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αντέξουν τον επιπλέον φόρτο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αντικατασταθούν τα καλώδια με νέα λύση, πολυδάπανη. Αντίθετα, τόνισε ο κ. Πάσχος, η αποκεντρωμένη παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού αποφορτίζει το κεντρικό σύστημα, ενώ διοχετεύει σ' αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στις γειτονιές ή στα πάρκα ΑΠΕ όταν υπάρχει ανάλογη ζήτηση, όπως στη διάρκεια ενός καύσωνα. «Ετσι, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κατασκευάσει νέους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, που όμως θα λειτουργούν μόνο στις περιόδους υψηλής ζήτησης», παρατήρησε ο ίδιος.

Τη «Δενδροθεωρία», που οι δύο Ελληνες παρουσίασαν στη 2η Συνάντηση Αποφοίτων Γερμανικών Πανεπιστημίων στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, θα εφαρμόσουν πιλοτικά στη Λίμνη του Φοίνικα, πρώην βιομηχανική ζώνη του Ντόρτμουντ, που μετατρέπεται σε οικιστική περιοχή.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 21/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου