Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Αρθούρος Ζερβός: Ανάγκη για Αναβάθμιση του Συστήματος και για Συνεργασία Κράτους και Επιχειρήσεων

Ομιλία απηύθυνε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός στα πλαίσια του Συνεδρίου Mediterranean Sustainable Energy Summit, στην οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη της αειφορίας στην ενέργεια.

Ο κ. Ζερβός στάθηκε αρχικά στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που χαρακτήρισε την παγκόσμια οικονομία μέχρι σήμερα και στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και να επιτευχθούν σταθερότερες ενεργειακές τιμές.

Για τους λόγους αυτούς, η αειφόρος παραγωγή ενέργειας αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τη μόνη αξιόπιστη και βιώσιμη λύση, για την οποία απαιτούνται προσπάθειες και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να παρέχει επαρκή επενδυτικά κίνητρα, ενώ ο ιδιωτικός θα πρέπει να προσφέρει καινοτομία και να αναλάβει τα κατάλληλα ρίσκα.

Αναφορικά με τη χώρα μας, ο κ. Ζερβός παρατηρεί ότι παρά την ανάπτυξη που σημειώθηκε τα περασμένα χρόνια, στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Τεχνολογίας αυτή είναι περιορισμένη. Στην Ελλάδα, το κράτος μπορεί να δώσει κίνητρα είτε με επιδοτήσεις, είτε με τη συγχρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των νέων εταιρειών. Σημασία επίσης στον τομέα των ΑΠΕ έχει και η κλίμακα των επενδύσεων, η οποία θα επιφέρει μείωση του κόστους. Το ρυθμιστικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται ως «ελκυστικό» από τον κ. Ζερβό, λόγω της παρουσίας των επιδοτούμενων τιμών, οι οποίες παρέχουν διαφάνεια.

Ως επιτυχημένα παραδείγματα στη λειτουργία του δημοσίου, ο κ. Ζερβός ανέφερε το Carbon Trust της Βρετανίας και το SenterNovem της Ολλανδίας.

Μιλώντας για τη ΔΕΗ, θεωρεί πως θα διατηρήσει την ηγετική της θέση και τον στρατηγικό της ρόλο στην εξασφάλιση της ευημερίας. Για του λόγου το αληθές, ο κ. Ζερβός ανέλυσε τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Επιχείρηση τις τελευταίες δεκαετίες και αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας τους.

Τέλος, ο κ. Ζερβός υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στο σύστημα ηλεκτρισμού ώστε να είναι ικανό να ενσωματώσει μια μεγάλη ποσότητα ανανεώσιμης παραγωγής, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο ΔΕΣΜΗΕ.Ομοίως, απαραίτητη είναι και η εγκατάσταση αυτοματοποιημένων συστημάτων παρακολούθησης του δικτύου, τα οποία θα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εύρυθμη και αποδοτική του λειτουργία.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου