Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Αμεσες κατεδαφίσεις προτείνει η Επιτροπή Σωτηρίας του βουνού Χτίζουν μέχρι και αυθαίρετα σχολεία στον Υμηττό!

Την άμεση καταγραφή και στην συνέχεια την κατεδάφιση όλων των τελεσίδικα χαρακτηρισμένων αυθαιρέτων που χτίστηκαν στις ζώνες του Υμηττού καθώς και τη σταδιακή απομάκρυνση χρήσεων όπως η εκπαίδευση και τα κέντρα περιβαλλοντικής έρευνας με το σκεπτικό ότι ανοίγουν παράθυρα για ογκώδη κτίσματα και εγκαταστάσεις στα πρότυπα των αναψυκτηρίων, ζητά με υπόμνημα που κατέθεσε στον Οργανισμό της Αθήνας (ΟΡΣΑ) η διαδημοτική συντονιστική επιτροπή για την διάσωση του Υμηττού.

Τις προηγούμενες μέρες οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σταμάτησαν δύο οικοδομές σχολείων στον Υμηττό οι οποίες χτίζονταν στο δήμο Παιανίας χωρίς να έχουν άδεια από το δασαρχείο!

Η διαδημοτική επιτροπή θεωρεί θετικό στοιχείο την αύξηση της συνολικής ζώνης προστασίας που υιοθετεί το σχέδιο στα 105.000 στρέμματα ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της διατήρησης του ορεινού όγκου για όλο το λεκανοπέδιο χαρακτηρίζει τα μέτρα άτολμα, υποστηρίζοντας ότι αφήνουν ανοικτές τις πληγές του βουνού.

Τα αγκάθια

Στα μελανά σημεία του σχεδίου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η διαδημοτική επιτροπή ξεχωρίζει την δυσκολία στην απομάκρυνση των διάσπαρτων στρατοπέδων (Σακέτα, Γουδή, Άνω Γλυφάδα κ.α), την μετάθεση στο μέλλον για την απομάκρυνση του πάρκου κεραιών και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην Ηλιούπολη αλλά και την απουσία μέριμνας για ένταξη στην ζώνη απολύτου προστασίας της περιοχής Φρασκομηλιάς –Λίμνης Βουλιαγμένης παρά το γεγονός ότι είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura.

Στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Επιτροπή στον ΟΡΣΑ μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

-Η δημοσιοποίηση των υφιστάμενων αυθαίρετων και παράνομων κτιριακών εγκαταστάσεων στον Υμηττό για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και η άμεση προώθηση και όχι σε 8 μήνες από τη δημοσίευση του νέου Προεδρικού Διατάγματος της διαδικασίας κατεδάφισής τους.

- Η επέκταση της απαγόρευσης παραχώρησης δημόσιων δασικών και μη εκτάσεων κατά κυριότητα και κατά χρήση, σε όλη την προστατευόμενη έκταση του Υμηττού και όχι μόνο στην Α’ Ζώνη προστασίας, πλήν αυτών προς τον Φορέα Διαχείρισης που θα συσταθεί.

-Να υπάρξει ρητή απαγόρευση κατασκευής αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των υφιστάμενων αυθαίρετων και παράνομων εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης –Αργυρούπολης.

-Να καταργηθεί οποιαδήποτε «αρτιότητα» και οποιοσδήποτε «Συντελεστής Δόμησης» στην Β’Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, η οποία δεν αποτελεί μια οποιαδήποτε «εκτός σχεδίου» περιοχή, αλλά ένα «οικοσύστημα υπό προστασία».

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου