Το φιλόδοξο στόχο όλα τα κτίρια που θα κατασκευάζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το 2020 να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, θέτει το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέχρι τότε, υποχρεωτικά σε όλα τα κτίρια θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση κατά 20%.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας επιτάσσει την προσαρμογή όλων των οικοδομικών κανονισμών στα κράτη- μέλη. Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνον αυτά που θα κατασκευάζονται από τώρα και στο εξής, αλλά και τα υφιστάμενα για τα οποία προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμισή τους. Τα κτίρια εκπροσωπούν το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ και είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για τις εκπομπές CO2.

Τα υφιστάμενα κτίρια

Η ενεργειακή απόδοση των υφιστάμενων κτιρίων, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να βελτιωθεί κατά τη διάρκεια μεγάλων ανακαινίσεων, όπου αυτό είναι εφικτό। Κατά την ανακαίνιση, οι ιδιοκτήτες θα ενθαρρύνονται να εγκαθιστούν «έξυπνους μετρητές» και να αντικαταστήσουν συστήματα θέρμανσης, ζεστού νερού και κλιματισμού με υψηλής απόδοσης εναλλακτικές λύσεις, όπως αντλίες θερμότητας.Θα απαιτούνται τακτικές επιθεωρήσεις στους λέβητες και στα συστήματα κλιματισμού. Μέρος της χρηματοδότησης για τις αλλαγές θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις ηλιακών θερμοσυσσωρευτών, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην ΕΕ με τη Γερμανία, μολονότι έχει πολύ λιγότερες μέρες ηλιοφάνειας, να βρίσκεται στην πρώτη. Δυσανάλογο και το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που αξιοποιούν τον ήλιο για ζεστό νερό που φτάνει στο 30%, ενώ στην Κύπρο στο 80%.

Πηγή agelioforos.gr