Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Βιοκλιματικό σπίτι χωρίς όρια

«Το να φορέσεις ένα πουλόβερ και να μην κυκλοφορείς με το φανελάκι μέσα στο σπίτι, ενώ είναι χειμώνας, είναι μια βιοκλιματική λύση που δεν κοστίζει και πολύ» απαντά γελώντας ο αρχιτέκτονας κ. Θάνος Γιάκας στο ερώτημα αν ένα «οικολογικό» σπίτι είναι ακριβό. Τα βασικά «υλικά» που χρειάζονται για να χτιστεί ένα βιοκλιματικό σπίτι, ένα οίκημα σε αρμονία με τη Φύση, το οποίο θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, είναι η φαντασία, η καλή διερεύνηση των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής και το ανοιχτό πνεύμα από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Ωστόσο, δεν υπάρχει όριο προς τα πάνω όσον αφορά τις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα σπίτι προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας που χρειάζεται για να θερμανθεί ή να ψυχρανθεί. «Αν κάποιος μπορεί να διαθέσει χρήματα για την κατασκευή ενός κτιρίου, μπορεί να φτάσει σε σχεδόν μηδενική κατανάλωση ειδικά όταν πρόκειται για κτίριο γραφείων» τονίζει ο κ. Γιάκας.

Σήμερα υπολογίζεται ότι το ποσό που ξοδεύεται προκειμένου ένα κτίριο να γίνει περισσότερο αποδοτικό ενεργειακά, θα αποσβεστεί μέσα σε μια πενταετία, ενώ μέχρι πριν από κάποια χρόνια χρειαζόταν τουλάχιστον μια οκταετία. «Την τελευταία πενταετία ο κόσμος που έρχεται στο γραφείο ζητάει ένα σπίτι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Εξαρτάται τώρα από τα χρήματα που διαθέτει και τη... μόδα, πόσες παρεμβάσεις θα κάνει τελικά» λέει ο κ. Γιάκας.

Στην Ελλάδα

Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, το δύσκολο είναι να ψύξεις και όχι να θερμάνεις ένα σπίτι με παθητικά μέσα (μέσα που δεν καταναλώνουν ενέργεια), καθώς ο ήλιος αποτελεί τεράστια πηγή ενέργειας που μπορείς να εκμεταλλευτείς. Οσον αφορά την ψύξη, ο κ. Γιάκας σημειώνει ότι δεν μπορούμε να καταργήσουμε τον κλιματισμό, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τις ώρες λειτουργίας του καθώς και... το κόστος εγκατάστασης. «Ενα μεγάλο τμήμα του κόστους εγκατάστασης αφορά την κάλυψη των αναγκών στον καύσωνα, δηλαδή λίγες ημέρες τον χρόνο. Ο πωλητής επιλέγει ένα μοντέλο κλιματιστικού που μπορεί, όταν έχει έξω 42 βαθμούς Κελσίου, μέσα να μειώσει τη θερμοκρασία στους 24. Εκείνες τις ημέρες λοιπόν μπορούμε να ανεχθούμε μια θερμοκρασία 27 βαθμούς ή να λείψουμε από το σπίτι και να πληρώσουμε λιγότερα για το κλιματιστικό που θα αγοράσουμε». Η επένδυση που αξίζει σύμφωνα με τον κ. Γιάκα είναι τα τζάμια υψηλών προδιαγραφών, με χαμηλό συντελεστή θερμοδιαπερατότητας.

Οσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε χαμηλότερη θερμοκρασία το καλοκαίρι εντός του σπιτιού, χωρίς να πληρώνουμε υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, η συμβουλή είναι απλή.Οτιδήποτε για να κρατήσουμε έξω τον ήλιο και τη ζέστη στη διάρκεια της ημέρας (κλειστά παράθυρα, τέντες, σκίαστρα, μόνωση) και για να επιτρέψουμε τις νύχτες στο αεράκι να εισέλθει και να δροσίσει τους τοίχους. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Θ. Γιάκας- Β. Πετροπούλου και Συνεργάτες έχει αναλάβει την κατασκευή του «Πράσινου Σπιτιού» σε φυσικό μέγεθος που παρουσιάζεται στην έκθεση Ecolife στον πολυχώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, που θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου.

Πηγή kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου