Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

«Πράσινες» Τεχνολογίες Θέλουν οι Επιχειρήσεις

Διατεθειμένες να γίνουν περισσότερο «πράσινες» και να επενδύσουν σε τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που θα είναι περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον, δηλώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Σημαντικός παράγοντας για τα αυξημένα ποσοστά των «πράσινων» επιχειρήσεων αποτελεί, πάντως, η μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας που λειτουργεί ως κίνητρο για τις ελληνικές εταιρείες, ιδίως την τρέχουσα -δύσκολη από μακροοικονομικής πλευράς- συγκυρία.

Η σχετική έρευνα του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν στις αρχές της εβδομάδας από τον γενικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Δημήτρη Γιάντση, στο πλαίσιο της ημερίδας Green ICT που διοργάνωσε το eTEE (το τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) και το ΕΜηΠΕΕ (Ένωση Μηχανικών & Πληροφορικής Επικοινωνιών Ελλάδος). Τα στοιχεία που προέκυψαν συσχετίστηκαν με τα διεθνή δεδομένα (και πιο συγκεκριμένα με τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας της Forrester) και φάνηκε ότι οι απόψεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα συμπορεύονται με εκείνες των επιχειρήσεων διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα:

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις λαμβάνουν υπόψη περιβαλλοντικά κριτήρια για την προμήθεια προϊόντων/υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν πλάνο για την υιοθέτηση «πράσινων» τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ αρκετές έχουν ήδη αρχίσει να τις εφαρμόζουν, ειδικά στο εξωτερικό.

Η μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί πολύ σημαντικό κίνητρο για την υιοθέτηση «πράσινων» τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το βασικότερο εμπόδιο υιοθέτησης «πράσινων» τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών είναι ότι ακόμα δεν αποτελούν βασική προτεραιότητα της επιχείρησης. Διεθνώς υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και πολιτικές, ενώ στην Ελλάδα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η έλλειψη κεφαλαίων αποτελεί τροχοπέδη στις επενδύσεις για «πράσινες» τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών

Στην ερώτηση εάν η σημερινή δυσμενής οικονομική συγκυρία επηρεάζει τις ενέργειες των επιχειρήσεων για την υιοθέτηση «πράσινων» τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, παρατηρείται μια συγκρατημένη αισιοδοξία εφόσον σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει τα σχέδιά της. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ακόμα είναι νωρίς για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο ή ότι θα μειώσουν τις σχετικές ενέργειές τους.

Ενέργειες
Στην Ελλάδα, 2 στις 5 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αποτελεί θέμα στρατηγικής σημασίας η μείωση των εκπομπών CO2 στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Όσον αφορά στις ενέργειες που γίνονται, οι πιο δημοφιλείς είναι η ευαισθητοποίηση των χρηστών (π.χ. μείωση εκτυπώσεων, κλείσιμο υπολογιστή και οθόνης) και η ανακύκλωση υλικού και συσκευών, καθώς γίνονται από το 63% των επιχειήσεων. Αρκετά ψηλά είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού ώστε να είναι χαμηλότερη η κατανάλωση ενέργειας (56%).

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 22/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου