Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Δ. Δρούτσας: Η Πράσινη Ανάπτυξη Μπορεί να Είναι Απάντηση στην Κρίση

Στο μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στη 18η υπουργική σύνοδο ΕΕ-ASEAN που συγκαλείται στη Μαδρίτη.

Υπενθυμίζοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια μείζων προτεραιότητα για την ΕΕ, ο κ. Δρούτσας παρατήρησε πως για να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο «θα πρέπει να βελτιώσουμε την ενημέρωση και την ευαισθησία στην καταναλωτική συμπεριφορά και να προκρίνουμε εκείνα τα αποτελεσματικά εργαλεία πολιτικής που θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τα στερεότυπα μιας αναλώσιμης κατανάλωσης».

Αναφερόμενος εξάλλου στην οικονομική κρίση, ο κ. Δρούτσας παρατήρησε ότι «κατά την αντίληψή μας, η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να είναι μια απάντηση στην παρούσα κρίση», αν αναδειχθεί σε προτεραιότητα για την αντιμετώπιση «τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και της παρούσας κρίσης», καθώς μπορεί να προσφέρει «ουσιώδεις επιχειρηματικές ευκαιρίες, νέες αγορές και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο Έλληνας αξιωματούχος παρατήρησε επίσης, ότι ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται μια ταχεία μεταβατική περίοδο προς την οικονομία της πράσινης ανάπτυξης, επεξηγώντας πως η συγκεκριμένη αντίληψη στην Ευρώπη αναμένεται να δημιουργήσει ευημερία χρησιμοποιώντας λιγότερους φυσικούς πόρους και προκαλώντας λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

«Ως εκ τούτου», τόνισε ο κ. Δρούτσας, «πιστεύουμε ότι μια οικονομία που θα είναι οικολογικά αποτελεσματική θα πρέπει να είναι μια ουσιώδης παράμετρος της νέας στρατηγικής της Λισαβόνας, που επεξεργάζεται η ΕΕ, για την μετά το 2010 εποχή».

Εξάλλου, συμπλήρωσε, «η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε την κατανόηση της οικονομικής αξίας των οικολογικών υπηρεσιών, τη βιο-ποικιλότητα και να προτείνουμε μηχανισμούς τιμολόγησης που θα αντανακλούν την πραγματική αξία αυτών των υπηρεσιών».

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου