Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Doppler: Είσοδος στην Αγορά Φωτοβολταϊκών

Διευρύνει το αντικείμενό της η εισηγμένη στην ΕΝ.Α. βιομηχανία ανελκυστήρων Doppler, η οποία από τον Ιούνιο μπαίνει και στην αγορά των φωτοβολταϊκών, ενώ μέσα στο Μάιο ολοκληρώθηκε η σύσταση θυγατρικής εμπορικού αντικειμένου στη Σερβία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Σταύρος Σταυρόπουλος, επισκέφθηκε τρεις μεγάλες μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Κίνα, στις περιοχές του Πεκίνου και της Σαγκάης. Πρόκειται για βιομηχανίες που ήδη πραγματοποιούν εξαγωγές σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και σε Τσεχία.

Εντός του Μαΐου θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία τεχνικών και εμπορικών θεμάτων και θα επιλεγεί ως προμηθεύτρια η μία από τις κινεζικές βιομηχανίες, ενώ παράλληλα η Doppler αρχίζει συνεργασία και με γερμανική εταιρεία του ιδίου κλάδου, που έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά.

Για κατοικίες

Η Doppler, θα εισάγει τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τα ηλεκτρονικά των συστημάτων, ενώ θα κατασκευάζει το σύστημα στήριξης και θα αναλαμβάνει την εγκατάσταση και το after sales service. Η εταιρεία εισέρχεται στην αγορά των φωτοβολταϊκών για κατοικίες (μονοκατοικίες και πολυκατοικίες) ενώ, σε επόμενη φάση και έχοντας δημιουργήσει ιδιαίτερο business unit, θα ασχοληθεί και με συστήματα άνω των 10KW, δηλαδή με επενδύσεις αδειοδοτημένες από τη ΡΑΕ

Με τη νέα αυτή δραστηριότητα, η βορειοελλαδική βιομηχανία αξιοποιεί το επιστημονικό και τεχνικό της προσωπικό, τις εγκαταστάσεις της στο βιομηχανικό συγκρότημα του Κιλκίς και της Αθήνας, όπως και το δίκτυο των συνεργατών της - εγκαταστατών ανελκυστήρων. Η εταιρεία, βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις τράπεζες, με σκοπό την εξασφάλιση υποστηρικτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τους ενδιαφερόμενους πελάτες.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της εξωστρέφειας που με επιτυχία ακολουθεί η εταιρεία (οι εξαγωγές υπερβαίνουν τις πωλήσεις εσωτερικού) συστάθηκε το Μάιο η Doppler Σερβίας, θυγατρική 100% της ελληνικής βιομηχανίας. Η αγορά της Σερβίας παρουσιάζει θετικές προοπτικές, ενώ η Doppler προσδοκά την αποκόμιση σημαντικού οφέλους από τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα που αφορά στην αντικατάσταση 6.000 ανελκυστήρων στο Βελιγράδι.

Σύντομα όμως, μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναμένεται να ιδρυθεί μια ακόμη θυγατρική, στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, στην οποία η Doppler θα μετέχει με ποσοστό 50%.

Η εταιρεία, που από το Σεπτέμβριο του 2008 έχει ρίξει όλο το βάρος στην εφαρμογή μίας πολιτικής δυναμικής εξωστρέφειας, πέτυχε το 2009 αύξηση των εξαγωγών κατά 22,39% με αποτέλεσμα σήμερα η Doppler να είναι μία κυρίως εξαγωγική επιχείρηση, αφού οι πωλήσεις εξωτερικού και εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε 49% / 51% αντίστοιχα, ανατρέποντας τη σχέση 64% / 36% του 2008.

Τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στο Πολύκαστρο Κιλκίς, επισκέπτονται κάθε εβδομάδα 2- 3 αποστολές υποψήφιων πελατών από το εξωτερικό, από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής αλλά και της αφρικανικής ηπείρου.

Η στρατηγική επιλογή της εξωστρέφειας συνεχίζεται και το 2010, με αποτέλεσμα οι πελάτες εξωτερικού, από 37 τον Ιανουάριο του 2008, να έχουν αυξηθεί σε 115 το Μάρτιο του 2010, ενώ παράλληλα οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία έχουν αυξηθεί από 12 σε 37.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των εξαγωγών στο σύνολο των πωλήσεων, ξεπερνώντας το 55% το α΄ τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με 39% το α΄ τρίμηνο του 2009. Μάλιστα, η θεαματική αύξηση των εξαγωγών υπερκαλύπτει πλέον την πτώση της εσωτερικής αγοράς, οδηγώντας στο τρίμηνο, σε μέση αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 9,71%.

Οι στόχοι για το 2010

Επιτεύξιμος στόχος για το σύνολο του 2010, είναι η ανάκαμψη των πωλήσεων στα επίπεδα του 2008. Σημειωτέον ότι το 2009 ο κύκλος εργασιών είχε μειωθεί κατά 12,23%, στα 20,7 εκ. ευρώ αλλά, παρά την κάμψη η εταιρεία είχε βελτιώσει το μεικτό περιθώριο κέρδους και τις λειτουργικές ταμιακές ροές, ενώ μείωσε και το συνολικό δανεισμό της.
(από την εφημερίδα "Ναυτεμπορική", 20/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου