Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Aναδιάρθρωση Τιμολογίων Ζητεί η ΔΕΗ

Την άρση των στρεβλώσεων και των επιδοτήσεων από τη μια κατηγορία καταναλωτών στην άλλη επιδιώκει η διοίκηση, η οποία προωθεί συνεργασία με δύο ξένες εταιρείες για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των τιμολογίων της επιχείρησης επιμένει η διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται μέσω των επιδοτήσεων από τη μια κατηγορία καταναλωτών στην άλλη.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και χτες, στο πλαίσιο ομιλίας του στο ενεργειακό συνέδριο Mediterranean Sustainable Energy Summit ο κ. Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Η τοποθέτηση Ζερβού συνδέεται, ως φαίνεται, και με την γενικότερη κυβερνητική πρόθεση για την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, υπό την ευθύνη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της οποίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ από την “τρόικα” E.E. – E.K.T. – Δ.Ν.Τ. H λογική εστιάζεται στην πλήρη ανάκτηση του κόστους ηλεκτροδότησης για κάθε κατηγορία πελατών – πλην ειδικών κοινωνικών ομάδων – η οποία εκτιμάται ότι θα επιφέρει αυξήσεις στις περισσότερες κατηγορίες οικιακών τιμολογίων αλλά και μειώσεις στις εμπορικές χρήσεις.

Η αναδιάρθρωση – απελευθέρωση των τιμολογίων εκτιμάται ότι θα διευκολύνει το πραγματικό άνοιγμα του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως θα συμβεί, άλλωστε, και με το νομικό διαχωρισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην παραγωγή, στη μεταφορά και στη διανομή, ο οποίος προβλέπεται προς εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2011, στο πλαίσιο του λεγόμενου 3ου ενεργειακού πακέτου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κος Ζερβός τάχθηκε υπέρ του μοντέλου που θέλει τις νομικά διαχωρισμένες εταιρείες σε μεταφορά και διανομή να ανήκουν κατά 100% στη ΔΕΗ, με την κρατική επιχείρηση να έχει λόγο στη διαχείρισή τους.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί πιθανής πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ανέφερε ότι ουδέποτε έχει τεθεί από κυβερνητικό παράγοντα σχετικό θέμα, ενώ αστειευόμενος δήλωσε ότι η ΔΕΗ θα πουλήσεις τις μονάδες 1 και 2 σε Πτολεμαϊδα και Μεγαλόπολη, οι οποίες βαίνουν προς απόσυρση λόγω παλαιότητας.

Ο επικεφαλή της ΔΕΗ, τέλος, γνωστοποίησε ότι η επιχείρηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με δύο ξένες ενεργειακές εταιρίες, για συνεργασία κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο να επιταχυνθεί η προώθηση των επενδυτικών της προγραμμάτων στον συγκεκριμένο τομέα.

(Δημοσιεύεται και στο axiaplusgr.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου