Ο Ήλιος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας για τα ανθρώπινα δεδομένα. Ένας ηλιακός θερμικός σταθμός με έκταση 300χ300 χμ στη Σαχάρα, θα μπορούσε θεωρητικά να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανθρωπότητας με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αυτή είναι η βασική αρχή πίσω από το σχέδιο Desertec, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και τη χρήση αιολικών πάρκων και άλλων ΑΠΕ.
Η μεταφορά της ενέργειας θα γίνεται μέσω της Μεσογείου, ενώ ο τρόπος λειτουργίας των ηλιακών θερμικών συστημάτων είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες, ειδικά στη χώρα μας: Η ενέργεια του ηλίου θερμαίνει το νερό, το μετατρέπει σε ατμό και στη συνέχεια αυτός τροφοδοτεί έναν στρόβιλο. Επειδή η θερμότητα μπορεί να αποθηκευθεί για αρκετές ώρες σε ειδικές δεξαμενές άλατος, οι σταθμοί αυτού του είδους μπορούν να παράγουν ενέργεια ακόμα και όταν έχει συννεφιά.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η σχετική αγορά θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα μέχρι το 2020. Ανάμεσα στις νεότερες τεχνολογίες είναι οι σταθμοί που συγκεντρώνουν με κάτοπτρα τις ακτίνες του ηλίου σε μια μικρή επιφάνεια, μέσω κατόπτρου. Εκεί υπάρχει ένας αγωγός που μέσα του κυλά ειδικό υγρό (συνθετικό λιπαντικό), το οποίο θερμαίνεται και μεταφέρει την ενέργεια στο νερό. Οι θερμοκρασίες στην περίπτωση αυτή κυμαίνονται μεταξύ 370 και 550 βαθμούς Κελσίου.
Οι σταθμοί αυτοί απαιτούν διαφορετικού είδους στροβίλων, τους οποίους κατασκευάζουν εταιρείες όπως η Siemens, η οποία έχει δεχθεί παραγγελίες για 50 τέτοια συστήματα. Η επιχείρηση επίσης απέκτησε μερίδιο 28% στην ιταλική Archimede Solar Energy, η οποία αναπτύσσει μια καινοτόμο τεχνολογία για τους αγωγούς των θερμικών ηλιακών σταθμών, στους οποίους κυλά υγρό άλας αντί για λιπαντικό.
Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι δεν χρειάζεται αναπλήρωση του υγρού. Τα άλατα λειτουργούν σε θερμοκρασίες έως 550 βαθμούς Κελσίου με μεγαλύτερη απόδοση. Ακόμη μια εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα αυτόν είναι η ισραηλινή Solel. Μέσω της βελτίωσης στους αγωγούς, ένας σταθμός 50Μ W μπορεί να παράγει άλλες 6.500 μεγαβατώρες ετησίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου