Η Ελλάδα είναι το σημείο συνάντησης της Ανατολικής Ευρώπης με την Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο και αν αξιοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα αναπτύσσοντας δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού τότε θα γίνει ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης μιλώντας στο Mediterranean Sustainable Energy Summit.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η Μεσόγειος δεν έχει άλλη επιλογή από το να γίνει leader στην πράσινη οικονομία καθώς διαθέτει τους φυσικούς πόρους (ήλιο και άνεμο), βρίσκεται κοντά στο κέντρο κατανάλωσης της Ευρώπης και η πράσινη οικονομία παρέχει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εκείνο που λείπει, όπως είπε, είναι οι διασυνδέσεις κυρίως στην Ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο επενδυτικό σχέδιο του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και τόνισε ότι η υλοποίηση του σχεδίου δεν αποκλείει άλλες ενεργειακές επενδύσεις καθώς η πολιτική της κυβέρνησης αποβλέπει στη διαφοροποίηση των πηγών και οδών εφοδιασμού. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Λιβύη για την εξαγωγή τεχνολογίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης ανέφερε ότι η πολλαπλότητα των πηγών εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό και καλύτερες τιμές. Ο ίδιος τόνισε ότι το έργο του Αστακού είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σχέση με το LNG που συζητείται να κατασκευαστεί στην Καβάλα, το οποίο εξαρτάται από την εξέλιξη των καταναλώσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς και από το αν θα υλοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Ναμπούκο.
Ο κ. Ε. Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος, ότι η αγορά της Μεσογείου είναι τμήμα της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου και ότι ενώ ο όμιλος είχε πέρυσι "τραυματική εμπειρία" με την αδυναμία εκφόρτωσης υγροποιημένου αερίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα, πλέον η χώρα δεν υπερασπίζεται τα κρατικά μονοπώλια.Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο όμιλος εξετάζει την κατασκευή θαλάσσιου σταθμού LNG, που είναι όπως είπε σημαντικά φθηνότερος από τους επίγειους καθώς αποφεύγεται το κόστος της αντισεισμικής θωράκισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου