Καθώς η πολυσυζητημένη Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η μοναδική στην Ελλάδα, παραμένει τέσσερα χρόνια μετά τη σύστασή της στα... χαρτιά, επιχειρηματικοί και επιστημονικοί φορείς που ενεργοποιούνται στον τομέα των καινοτόμων δραστηριοτήτων, απογοητευμένοι από την αδράνεια της Πολιτείας, στράφηκαν από μόνοι τους σε άλλες λύσεις.
Συγκροτούν, έτσι, στην ευρύτερη περιοχή το πρώτο στη χώρα Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο με διεθνείς προδιαγραφές σε μέγεθος, εγκαταστάσεις και προσωπικό, με στόχο την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων και τη διεθνή προβολή της καινοτόμου δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης.
«Φιλοδοξούμε να αποτελέσει το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο τον πρώτο θύλακο της μελλοντικής Ζώνης Καινοτομίας», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας–Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθηγητής κ. Κων. Κυπαρισσίδης.
Το νέο εγχείρημα, στο οποίο, όπως εξήγησε, αρχικώς, θα εμπλακεί το ΕΚΕΤΑ, το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης» (πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος, ΣΕΠΒΕ) και η επιχειρηματική Θερμοκοιτίδα «Ι4G-Ευρωσύμβουλοι Α. Ε.», δεν είναι ανταγωνιστικό της Ζώνης (ΑΖΚΘ), αφού «όποτε αυτή προχωρήσει, το Πάρκο θα αποτελέσει έναν από τους πόλους της».
Απεναντίας, όπως είπε, η κινητοποίηση επιχειρηματιών και ερευνητών «από τα κάτω» και οι δράσεις της Πολιτείας «από τα πάνω» θα συγκλίνουν προκειμένου να υλοποιηθεί «το μεγάλο όραμα της Ζώνης».
Στο μεταξύ, στα όρια των Δήμων Θέρμης και Πυλαίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η καινοτόμος έρευνα και επιχειρηματικότητα είναι γεγονός δέκα χρόνια τώρα, δημιουργώντας υπεραξία και θέσεις εργασίας. Στο νοητό τρίγωνο που ορίζεται από το ΕΚΕΤΑ, την «Τεχνόπολη» και τις Θερμοκοιτίδες «Ι4G-Ευρωσύμβουλοι Α. Ε.» και «Θέρμη Α. Ε.», περισσότερες από εξήντα νέες επιχειρήσεις με επιχειρηματικές ιδέες που ενσαρκώνουν την αιχμή της τεχνολογίας και την οικονομία της γνώσης, δέχονται υποστήριξη για το ξεκίνημά τους.
Στη Θερμοκοιτίδα της «Τεχνόπολης», όπου εγκαταστάθηκαν δέκα νέες εταιρείες, βρήκε εύφορο έδαφος η διαδικτυακή υπηρεσία φωτοχαρτογράφησης kapou.gr, που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν εικονικά σε μια περιοχή μέσα από πανοραμικές φωτογραφίες. Εκεί, και ο τρισδιάστατος σχεδιασμός αντικειμένων σε υπολογιστή για προώθηση και προβολή αλλά και παραγωγή προϊόντων, καθώς και νέες πλατφόρμες e-learning, που συνδυάζουν για πρώτη φορά πληροφορική και Διαδίκτυο δεύτερης γενιάς με την παιδαγωγική. Ακριβώς δίπλα, στη «Θέρμη Α. Ε.», μεταξύ τριάντα μικρών επιχειρήσεων, αναπτύσσονται και παράγονται δραστικές ουσίες φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθετοποιώντας για πρώτη φορά τη φαρμακευτική παραγωγή στη χώρα, και δημιουργούνται λογισμικά για εξ αποστάσεως ιατρικές υπηρεσίες βραβευμένα σε ευρωπαϊκούς και εγχώριους διαγωνισμούς.
Λίγο πιο πέρα, στη Θερμοκοιτίδα «I4G-Ευρωσύμβουλοι Α. Ε.», όπου επιχειρούν συνολικά 12 εταιρείες, αναπτύσσεται το ρομποτάκι Novo1,, ενώ σχεδιάζονται έξυπνα σπίτια που θα ενημερώνουν σε περίπτωση ατυχήματος ή ανάγκης. Εκεί στεγάζεται και το πρωτοποριακό λογισμικό ανάλυσης βίντεο αθλητικών αγώνων, που αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς του 2004, επιτρέποντας σε 16.000 αθλητές να επανεξετάσουν τις επιδόσεις τους ή να αναλύσουν εκείνες των αντιπάλων τους.
«Η Ζώνη θα έπρεπε ήδη να αποτελεί το “πρόσωπο” της καινοτόμου Θεσσαλονίκης διεθνώς, προβάλλοντας τα υφιστάμενα εγχειρήματα προς έλξη ξένων επενδύσεων μέσω ενός ισχυρού brand name. Αυτό πρέπει να κάνει άμεσα, ξεχνώντας όσα προηγήθηκαν», επισήμανε ο κ. Τ. Τζήκας, πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ και της «Τεχνόπολης».
Για απουσία πολιτικής βούλησης έκανε λόγο ο κ. Βασ. Τακκάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Θέρμη Α. Ε.».
Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΖΚΘ, κ. Ιορδ. Αρζίμανογλου, επισημαίνει πως η εταιρεία έχει ολοκληρώσει έργο που, όμως, περισσότερο από ένα χρόνο μετά, δεν έχει εγκριθεί από τα αρμόδια υπουργεία...
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/05/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου