Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Προς ... Nαυάγιο ο Aγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Λίγο πριν την ακύρωσή του βρίσκεται το έργο του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», καθώς ο Ρώσος πρέσβης μετέφερε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη την έντονη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν για τη νέα κωλυσιεργία των Βουλγάρων αλλά και την απόφαση των Ρώσων για προώθηση του αγωγού «Σαμψούντα - Τσεϊχάν».

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Μανιάτης με τον πρέσβηVl. I. Chkhikvishivili, ο τελευταίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετέφερε τον εκνευρισμό του κ. Πούτιν για τη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία τώρα ζητά άλλους έξι μήνες παράταση προκειμένου να εκπονήσει νέα περιβαλλοντική μελέτη για τον αγωγό.

Μάλιστα, λένε πηγές, ότι στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Πούτιν με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοφ ο πρώτος τον κάλεσε εκνευρισμένος να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το αν θέλουν τον αγωγό.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρέσβης με έμμεσο τρόπο έδειξε την πρόθεση της χώρας του, να προχωρήσει τελικά τον πετρελαιαγωγό - αν και με μεγαλύτερο κόστος και περισσότερο χρόνο- Σαμψούντα - Τσειχάν.

Στην περίπτωση που οι Βούλγαροι αλλάξουν στάση τότε ο «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» θα λειτουργήσει ως συνοδευτικό έργο. Ο κ. Μανιάτης, κατά τις ίδιες πηγές, εξέφρασε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «τρέξει» το έργο και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Μάλιστα θα καλέσει στις 25 Μαίου τους Βούλγαρους ώστε να συζητήσουν τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου.

(από www.imerisia.gr, 20/05/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου