Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Νέοι Όροι για τις Εξορύξεις από Μεγάλο Βάθος

Το «πράσινο φως» για την επιχείρηση έγχυσης λάσπης υπό πίεση (Top kill), προκειμένου να τερματιστεί η συνεχιζόμενη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, έδωσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση. Η υποθαλάσσια διαρροή από την πετρελαιοπηγή Deepwater Horizon συνεχίζεται με ρυθμούς 5.000 βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με την εταιρεία, ή 20 φορές μεγαλύτερους, σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς.

Ενώ στην Νέα Ορλεάνη άρχιζαν οι καταθέσεις υπαλλήλων και αξιωματούχων της πετρελαϊκής βιομηχανίας, προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος έλαβε τις μοιραίες αποφάσεις που οδήγησαν στην καταστροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα επρόκειτο σήμερα να ανακοινώσει αυστηρότερους κανονισμούς για την εξόρυξη πετρελαίου σε μεγάλα βάθη. Ο Ομπάμα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις προκειμένου να αναλάβει η κυβέρνηση την επιχείρηση ελέγχου της διαρροής, σε περίπτωση αποτυχίας και της νέας ενέργειας της ΒΡ.

Η αμερικανική ακτοφυλακή έδωσε χθες το πράσινο φως για τη διαδικασία έγχυσης λάσπης, εγχείρημα που σύμφωνα με την ΒΡ έχει 60% ώς 70% πιθανότητα επιτυχίας. Η διαδικασία δεν επρόκειτο να ξεκινήσει μέχρι να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων για την αντοχή των βαλβίδων. Οι βαλβίδες ασφαλείας βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας, σε βάθος 1.600 μέτρων, και υπάρχει κίνδυνος να υποστούν περαιτέρω ζημιά από τη λάσπη, που θα διέλθει υπό πίεση για να φράξει τον πίδακα του πετρελαίου.

Η διαρροή μεταδίδεται επί 24ώρου βάσεως στο Ιντερνετ μέσα από υποβρύχια κάμερα και η ΒΡ προειδοποιεί τους χρήστες του Ιντερνετ να μην προσπαθήσουν να κρίνουν τα αποτελέσματα της επιχείρησης από τις πρώτες εικόνες. Η επιτυχία ή αποτυχία της έγχυσης λάσπης θα προσδιοριστεί μετά την παρέλευση ωρών ή και ημερών. Η εταιρεία αναφέρει ότι σε περίπτωση αποτυχίας, θα προσπαθήσει, εντός τεσσάρων - πέντε ημερών, να εφαρμόσει μια άλλη τεχνική, την οποία είχε εφαρμόσει, χωρίς επιτυχία, τις πρώτες εβδομάδες της καταστροφής. Πρόκειται για την τοποθέτηση γιγάντιου θόλου, που θα συγκρατεί τη ροή του πετρελαίου. Ο προηγούμενος θόλος δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν, λόγω του σχηματισμού πάγου.

Σε μεγάλο βάθος

Ολες οι προσπάθειες ελέγχου της διαρροής περιπλέκονται εξαιτίας του μεγάλου βάθους. Οι τεχνολογίες εξόρυξης σε μεγάλα βάθη βρίσκονται «σε κρίσιμη καμπή της βαθιάς εξόρυξης», όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Τόνι Χέιγοουρντ. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχει καταβάλει ήδη 29 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πετρελαιοκηλίδα, κυρίως αλιείς και κατοίκους των παράκτιων ζωνών. Σε βάρος της έχουν κατατεθεί πάνω από 25.000 αγωγές αποζημίωσης. Μεταξύ αυτών, έχει εξετάσει τις 12.000, από τις οποίες δεν έχει απορρίψει καμία.

Η ΒΡ αρνείται να αναμείξει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη διαδικασία των αποζημιώσεων. Τα 29 εκατ. δολάρια αποτελούν ελάχιστο ποσοστό της συνολικής ζημιάς που πρόκειται να υποστεί η ΒΡ εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας. Η χρηματιστηριακή αξία της έχει μειωθεί κατά 50 δισ. δολάρια (κατά το ένα τέταρτο) μετά την έκρηξη της 20ής Απριλίου, ενώ άγνωστο είναι ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός των επιχειρήσεων σφράγισης της πετρελαιοπηγής και απορρύπανσης της θάλασσας και των ακτών. Τις τελευταίες ημέρες, η οικολογική καταστροφή των ακτών της Λουιζιάνας εντείνεται, καθώς όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου ξεβράζονται στις ακτές.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 27/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου