Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Στο Εδώλιο Πάλι οι Τιμές του Ηλεκτρικού Ρεύματος

Η βαριά βιομηχανία διαμαρτύρεται για χρεώσεις κατά 25% μεγαλύτερες των ευρωπαϊκών, ενώ οι ανεξάρτητοι παραγωγοί καταγγέλλουν χειραγώγηση και ζητούν υπολογισμό του κόστους των ρύπων

Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την αναδιάρθρωση των οποίων περιμένει πώς και πώς μέχρι τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ (θα έλθουν αυξήσεις για τους περισσότερους από εμάς) βρίσκονται και πάλι στο εδώλιο: η βιομηχανία κάνει λόγο για υπέρογκες χρεώσεις, ενώ οι ανεξάρτητοι παραγωγοί μιλούν για χειραγώγηση της αγοράς και μη αντιπροσωπευτικές τιμές.

Με επιστολή της προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη, η Ένωση χαλυβουργιών Ελλάδος επανέρχεται στις 26 Απριλίου στο φλέγον ζήτημα: “Οι ελληνικές χαλυβουργίες”, αναφέρεται χαρακτηριστικά, “ σε τίποτε άλλο δεν υστερούν σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους (εξοπλισμό, τεχνογνωσία, οργάνωση, ποιότητα), εκτός από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ανέρχεται στο 35% του κόστους μεταποίησης και είναι άνω του 25% υψηλότερο του αντίστοιχου μέσου όρου των ανταγωνιστικών χαλυβουργιών της Ε.Ε.. Επειδή η μη επίλυση του προβλήματος αυτού συνεχώς επιδεινώνει την ήδη δυσχερέστατη κατάσταση των επιχειρήσεών μας, παρακαλούμε ιδιαίτερα για την παρέμβασή σας, ώστε να προσαρμοστεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα που να επιτρέπουν τον υπό ίσους όρους ανταγωνισμό με τις χαλυβουργίες των άλλων χωρών της Ε.Ε..”

“Πάρτε ρεύμα από Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια!”…

H αγωνία αλλά και η απορία ενός μεγάλου κομματιού της παραγωγικής βάσης της χώρας προφανής. Δυο μέρες μετά, όμως, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης απαντά… Και υποστηρίζει ότι πλέον το κόστος διαμορφώνεται κοντά στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις, ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει το τιμολόγιο Α-150.

Παραπέμποντας, δε, στον συνεχή διάλογο για την εξεύρεση λύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, καταλήγει ο κ. Μαθιουδάκης στο σκεπτικό ότι, πέραν της ΔΕΗ οι χαλυβουργίες μπορούν να προσφύγουν σε τρίτους προμηθευτές ή και να λαμβάνουν ρεύμα απ’ ευθείας από το σύστημα (pull) ως αυτοπρομηθευόμενες είτε και από εισαγωγές!Το θαυμαστικό γιατί είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μία βιομηχανία μπορεί να εξαρτήσει την παραγωγή της από εισαγωγές ρεύματος από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία είτε από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες τιμές στο pull…

“Μας θέλετε να δουλεύουμε μόνο Σαββατοκύριακα;”

Στην δε απάντησή της με ημερομηνία 12 Μαϊου η Ένωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η αναφερόμενη μέση τιμή των 53,19 €/MWh αντιστοιχεί σε λειτουργία των χαλυβουργιών κυρίως τη νύκτα και τα Σαββατοκύριακα, ενώ για 24ωρη λειτουργία η τιμή αυτή ανέρχεται σε 72 €/MWh. Ο περιορισμός της λειτουργίας των χαλυβουργιών μόνο τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα προφανώς δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.

-Σχετικά με τον «συνεχή διάλογο της ΔΕΗ με την Ελληνική Βιομηχανία» θα παρατηρήσουμε ότι, παρά τις προτάσεις μας, τα εναλλακτικά τιμολόγια που παρουσίασε η ΔΕΗ οδηγούσαν σε ακόμη υψηλότερες τιμές. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι δεν έγιναν αποδεκτά από καμιά βιομηχανία!

-Η επισήμανση ότι οι δυνατότητες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην ΔΕΗ αλλά είναι δυνατή η προσφυγή σε τρίτο προμηθευτή, είτε η προμήθεια μέσω εισαγωγών κλπ δεν υποδεικνύει πρακτική λύση, δεδομένου ότι η αγορά κατ’ ουσία δεν είναι απελευθερωμένη. Η έλλειψη επαρκών διεθνών διασυνδέσεων μεταφοράς, η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, η αδυναμία πρόσβασης των λοιπών ηλεκτροπαραγωγών σε άλλο καύσιμο εκτός από το φυσικό αέριο – π.χ. στα «φθηνά εγχώρια καύσιμα», όπως είναι ο λιγνίτης και η υδροηλεκτρική παραγωγή – η ανώριμη αγορά φυσικού αερίου, καθιστούν την φυγή από την ΔΕΗ πρακτικά αδύνατη, έστω και αν είναι νομικά εφικτή.

Η Ένωση ζητεί, πλέον, συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, αλλά λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα….

Καταγγελίες και συγκλίσεις…

Αλλά αυτές τις ημέρες, στο προσκήνιο επανήλθε και το ζήτημα της χειραγώγησης της αγοράς από την ΔΕΗ με την ανοχή του ΔΕΣΜΗΕ.

Η EGL Ελλάς, θυγατρική της φερώνυμης ελβετικής, προέβη σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προς την Ρυθμιστικής Αρχή ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι ο ΔΕΣΜΗΕ δήλωνε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 μεγαλύτερη της πραγματικής παραγωγή από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ώστε να κρατιέται χαμηλά η Οριακή Τιμή Συστήματος και να τίθενται, έτσι, εκτός αγοράς οι ιδιώτες εισαγωγείς και παραγωγοί προς όφελος της ΔΕΗ!

Την καταγγελία αρνείται η πρώην διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ, η ΡΑΕ προφανώς θα την ερευνήσει, ενώ οι ιδιώτες παραγωγοί, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την χονδρεμπορική αγορά που έληξε πρόσφατα την υιοθετούν σαφέστατα!

Έχουμε, δηλαδή, ένα νέο επεισόδιο στον πόλεμο ιδιωτών – ΔΕΗ, με τις δύο, πάντως, πλευρές να συγκλίνουν, κάπως, σε ένα σημείο στη διαβούλευση: τόσο οι ανεξάρτητοι παραγωγοί όσο και η κρατική επιχείρηση θέλουν να απεικονίζεται το κόστος των ρύπων στο μεταβλητό κόστος που συντελεί στη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Η διαφορά είναι ότι η ΔΕΗ εκτιμά πως μόνο το κόστος από τυχόν έλλειμμα ρύπων (αν κάποιος έχει εκπέμψει περισσότερους ρύπους από όσους του έχουν κατανεμηθεί) θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν, ενώ οι ιδιώτες μιλούν για το σύνολο.

Σε κάθε περίπτωση, σε μία τέτοια εξέλιξη, τα τιμολόγια θα πιέζονταν προς τα πάνω, με προφανείς, βεβαίως, τις συνέπειες για όλους μας.

(από www.axiaplus.gr, 22/05/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου