Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Μία Ασφαλής Επένδυση

Στη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης ή ενός νοικοκυριού, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σήμερα η πλέον προφανής κίνηση που πρέπει να γίνει.

Το πρώτο και σημαντικότερο όφελος μιας επιχείρησης που προχωρεί σε ενέργειες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας είναι το οικονομικό. Το κόστος της ενέργειας συνεχώς αυξάνεται και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μiα πολύ καλή ευκαιρία για εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς τη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ή των ανέσεων ενός κτιρίου.

Οι δαπάνες για την εξοικονόμηση ενέργειας χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές ως δαπάνες χαμηλού ρίσκου, γιατί εφόσον γίνουν κατόπιν εμπεριστατωμένης ενεργειακής επιθεώρησης από εξειδικευμένο σύμβουλο, έχουν εξασφαλισμένα αποτελέσματα. Στην ενεργειακή επιθεώρηση, προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις που χρησιμοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και εξετάζεται η απόδοση (όφελος) σε σχέση με το κόστος αυτών. Με την κατάλληλη επιλογή των πλέον αποτελεσματικών προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, ο χρόνος απόσβεσης μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι μικρότερος του έτους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αντίστοιχες δαπάνες βρίσκουν εύκολα χρηματοδότηση από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς τα χρήματα που εξοικονομούνται επαρκούν για να καλύψουν τις δόσεις αποπληρωμής του δανείου.

Εκτός των άλλων, υπάρχουν λύσεις ιδιαίτερα μικρού κόστους σε σχέση με το αποτέλεσμα (όπως η τοποθέτηση αυτοματισμών σε ενεργοβόρες συσκευές), ή ακόμη και μηδενικού κόστους όπως η εκπαίδευση του προσωπικού και η ευαισθητοποίησή του σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ συχνά ιδιαίτερα καθοριστικός.

Επιπλέον η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας εξοικονόμησης πόρων που σπαταλούνται άσκοπα θα οδηγήσει τη διοίκηση αλλά και το προσωπικό της επιχείρησης σε υιοθέτηση πρακτικών γενικότερης εξοικονόμησης πόρων.

Παράλληλο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η βελτίωση του οικολογικού προφίλ της επιχείρησης, καθώς τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του CO2 ή/και άλλων ρύπων (αέρια θερμοκηπίου), τη μείωση των ενεργειακών αναγκών σε εθνικό επίπεδο και τη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Τέλος, οι δαπάνες για εξοικονόμηση ενέργειας είναι επιλέξιμες σε όλα τα επιδοτούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη βαθμολογία της πρότασης στα αντίστοιχα προγράμματα και αυξάνουν την πιθανότητα έγκρισης αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου