Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Επενδύσεις σε Νέες Τεχνολογίες Ενάντια στη Κρίση

Μονόδρομος οι επενδύσεις πληροφορικής για να ξεπεραστεί η κρίση. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από την παρέμβαση του κλάδου των νέων τεχνολογιών στην Θεσσαλονίκη.

Ο Πρόεδρος κ. Τάσος Τζήκας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν με θέμα η «Οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες απάντηση στην οικονομική κρίση» ανέδειξαν τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι νέες τεχνολογίες για να ξεπεραστεί η κρίση ως ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την οικονομία μας.

Αναπτυξιακή διέξοδος για τον ΣΕΠΒΕ είναι οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες γιατί δημιουργούν πλούτο & αποτελούν την μοναδική απάντηση στην κρίση, ενώ η Θεσσαλονίκη & η Β. Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν το πρότυπο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Δομικά προβλήματα της οικονομίας μας όπως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η έλλειψη ξένων επενδύσεων στην χώρα, η ελλιπής προβολή της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό και η ανύπαρκτη εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων όπως επίσης και το πρόβλημα διαφθοράς που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που ο κλάδος επισημαίνει ότι μόνο με την χρήση της πληροφορικής στην παρούσα στιγμή μπορεί να ξεπεραστούν.

Πάγια θέση από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του Συνδέσμου επισήμανε ο κ. Τάσος Τζήκας, είναι ότι η πληροφορική και οι Νέες Τεχνολογίες πρέπει να γίνουν στρατηγική επιλογή που θα βοηθήσει να υλοποιηθεί γρηγορότερα και το νέο «πράσινο» αναπτυξιακό όραμα της πατρίδας. Ειδικά η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν και ειδικές συνθήκες, όπως είναι η απόσταση από το κέντρο, η γειτνίαση με τις βαλκανικές χώρες, τα σημαντικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και η «αναπτυξιακή προίκα» που έχει δημιουργηθεί από πρωτοβουλίες τόσο της πολιτείας (ΕΚΕΤΑ, Πόλος Καινοτομίας Κ. Μακεδονίας, Ζώνη Καινοτομίας) όσο και της κοινωνίας (ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ Θεσσαλονίκης) μπορούν να γίνουν μια ελληνική εκδοχή της Silicon Valley.
Οι άνθρωποι των νέων τεχνολογιών στην πόλη είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η πληροφορική και οι επικοινωνίες μπορούν και πρέπει να γίνουν το στρατηγικό μας πλεονέκτημα.

Ειδικότερα με κύριο πόλο την Θεσσαλονίκη μπορούν να αναπτυχθούν σε όλη τη Β. Ελλάδα τεχνολογικές νησίδες, όπου αυτό είναι εφικτό, που θα προκύψουν από την συνεργασία αναπτυξιακών δυνάμεων της κοινωνίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της πολιτείας. Δηλαδή η Θεσσαλονίκη μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει το εθνικό κέντρο των Ν. Τεχνολογιών που θα δίνει έμφαση στην πληροφορική, την βιοτεχνολογία την ενέργεια και τις τεχνολογίες περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΕΠΒΕ προτείνει μια σειρά άμεσων μέτρων που αφορούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας

* Ψηφιακή Εγνατία - Αφορά την πληροφοριακή και τεχνολογική ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων στη Βόρεια Ελλάδα, στοχεύοντας κυρίως στην εξωστρέφειά τους.

* Εγνατία Πληροφορική ΙΙ - η οποία είναι η συνέχεια της επιτυχημένης δράσης «Εγνατία Πληροφορική» που αφορά τη χρηματοδότηση ΜΜΕ πληροφορικής στον άξονα της Εγνατίας για τη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων

* Επιτάχυνση και επιτακτική περιφερειακή διάσταση των έργων πληροφορικής του ΕΣΠΑ έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα ο υπάρχον σχεδιασμός των έργων που έχει προκηρύξει η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού

* Αποκέντρωση & Ηλεκτρονικοποίηση των προμηθειών του δημοσίου, με σκοπό την διαφάνεια

* Μικρά & μεσαία έργα πληροφορικής στην περιφέρεια για την ανάπτυξή της

* Στήριξη της εξωστρέφειας και της διεθνούς προβολής των εταιριών νέας τεχνολογίας στο εξωτερικό, συμμετοχή στα μεγαλύτερα γεγονότα πληροφορικής του πλανήτη σε συνεργασία με ΟΠΕ & ΕΛΚΕ (ελληνική απουσία από τόσο σημαντικές διοργανώσεις CEBIT)

* Κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων Νέων Τεχνολογιών στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης

* Τοποθέτηση Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργό με αντικείμενο τις Νέες Τεχνολογίες & την Πληροφορική για την παρακολούθηση και συντονισμό δράσεων που αφορούν τις Νέες Τεχνολογίες.

Πηγή euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου