Προτρέπει ακόμη σε ανάληψη δράσης για την ενίσχυση της προσαρμοστικής ικανότητας της χώρας, καθώς η απραξία μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους.Στο πλαίσιο της εκπόνησης πλαισίου χάραξης πολιτικής με την επωνυμία «Οι κλιματικές επιλογές της Αμερικής», το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών έδωσε στη δημοσιότητα τρεις εκθέσεις, οι οποίες είχαν ζητηθεί από το Κογκρέσο.
Στην έκθεση «Εξελίσσοντας την επιστήμη της Κλιματικής Αλλαγής», το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή «οφείλεται εν πολλοίς στην ανθρώπινη δραστηριότητα και γεννά σημαντικούς κινδύνους για – και σε πολλές περιπτώσεις ήδη επηρεάζει - ευρεία κλίμακα ανθρώπινων και φυσικών συστημάτων».
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι στην επιστήμη της κλιματικής αλλαγής πρέπει να δοθεί έμφαση σε έρευνα που όχι μόνο βελτιώνει την κατανόηση των αιτίων και συνεπειών, αλλά είναι επίσης χρήσιμη στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, από τοπικό μέχρι διεθνές, οι οποίοι κινούνται για τον περιορισμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Εκτιμούν, παράλληλα, ότι πρέπει να δοθεί σε μία και μόνη οντότητα ή πρόγραμμα η εξουσία να διεξάγει την απαιτούμενη διεπιστημονική έρευνα και θεωρούν ότι το ρόλο αυτό μπορεί να επιτελέσει υπό προϋποθέσεις το U.S. Global Change Research Program, που δημιουργήθηκε το 1990. Συνιστούν, τέλος, πολλαπλασιασμό των προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός περιεκτικού συστήματος κλιματικών παρατηρήσεων.
Όσο περισσότερο καθυστερεί η χώρα να ξεκινήσει τη μείωση των εκπομπών, τόσο δυσχερέστερη και πιο κοστοβόρα θα είναι η επίτευξη του όποιου στόχου, προειδοποιεί η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Περιορίζοντας το μέγεθος της μελλοντικής κλιματικής αλλαγής».
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών, ο πλέον αποδοτικός, από πλευράς κόστους, τρόπος για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα σύστημα επιβολής τιμής στον άνθρακα: είτε σύστημα «ανώτατων ορίων και εμπορίας δικαιωμάτων» είτε φορολόγηση των εκπομπών ρύπων είτε συνδυασμός των δύο. Οι συντάκτες της εν λόγω έκθεσης θεωρούν ότι το μέτρο αυτό πρέπει να πλαισιωθεί από την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ευρύτατη προώθηση της ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας με νέα γενιά αντιδραστήρων, αφενός και συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, αφετέρου και, τέλος, από την ανανέωση της υφιστάμενης ενεργειακής υποδομής έντασης άνθρακα.
Στην τρίτη έκθεση, με τίτλο «Προσαρμογή στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής», το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών διαπιστώνει ότι ορισμένες από τις επιπτώσεις – όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου και η συχνότητα και ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων – είναι εμφανείς σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας και συμβουλεύει ότι «η αβεβαιότητα για την ακριβή στιγμή που επισυμβαίνουν οι επιπτώσεις και για την κλίμακά τους δεν είναι λόγος αναβολής της δράσης».
Το πλαίσιο χάραξης πολιτικής με την επωνυμία «Οι κλιματικές επιλογές της Αμερικής» θα ολοκληρωθεί με άλλες δύο εκθέσεις, οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα εντός του 2010.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου