Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Φωτοβολταϊκές Ελπίδες για Αύξηση της Πιστωτικής Επέκτασης

Στα «πράσινα» δάνεια μετατοπίζουν το βάρος τους οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από τη μηδενική έως αρνητική πιστωτική επέκταση. Τομέας αιχμής στην προσπάθεια αυτή επί του παρόντος (καθώς αναμένεται και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον») είναι τα δάνεια για φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία αναμένεται να αναζωπυρώσουν τη στεγαστική πίστη.

Ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων ίσως εμφανιστεί ακόμη και αρνητικός τον Απρίλιο από το 3,7% που «έτρεξε» τον Μάρτιο. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, ήταν πλασματική, καθώς η μεγάλη συναλλαγματική διαφορά του ευρώ με το ελβετικό φράγκο οδήγησε σε ανατίμηση ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο.

Δεδομένης της αδυναμίας (μείωση διαθέσιμου εισοδήματος, φορολογικά μέτρα) μιας σημαντικής μερίδας ιδιωτών να πάρουν πλέον ένα στεγαστικό δάνειο της τάξεως των 100.000 – 150.000 ευρώ, οι τράπεζες προωθούν δάνεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και ως επένδυση για τον καταναλωτή.

Χθες η Eurobank ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου προϊόντος Πράσινο Δάνειο Κατοικίας – Φωτοβολταϊκά, με το οποίο χρηματοδοτεί την αγορά και εγκατάσταση Φ/Β Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Με το συγκεκριμένο δάνειο, οι πελάτες της τράπεζας μπορούν ναπαράγουν ενέργεια που θα μεταπωλούν στη ΔΕΗ προς μια ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή, γεγονός που ουσιαστικά μπορεί να τους αποφέρει ετήσιο έσοδο μέχρι 7.500 ευρώ.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr o κ. Τάσος Πανούσης, βοηθός γενικός διευθυντής στεγαστικής πίστης της Eurobank, για μία οικιακή εγκατάσταση 10 kw όπως είναι το μέγιστο που προβλέπει ο νόμος για τους ιδιώτες, το όφελος των 7.500 ευρώ προκύπτει για τον πελάτη από το ότι η ΔΕΗ θα του χρηματοδοτεί την κάθε κιλοβατώρα που θα παράγει με 0,55 ευρώ και θα τον χρεώνει για την κατανάλωση με 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα. Όπως αναφέρει ο κ. Πανούσης, το έσοδο αυτό υπερκαλύπτει τόσο την ετήσια αποπληρωμή του δανείου που θα λάβει ο πελάτης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού (σημειώνεται ότι ένα φωτοβολταϊκό στοιχίζει γύρω στις 40.000 – 42.000 ευρώ), όσο και τους ετήσιους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ, ενώ επιπλέον αποτελεί για τα νοικοκυριά ένα σημαντικό και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα για 25 χρόνια.

Ανάλογες κινήσεις στον τομέα «πράσινων» δανείων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αναλάβει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς διαβλέπουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά γνωρίζουν ήδη τεράστια ανάπτυξη στη Γερμανία (όπου οι ημέρες ηλιοφάνειας δεν ξεπερνούν το 1/3 του έτους σε σχέση με την Ελλάδα όπου τα 2/3 του χρόνου έχουμε ηλιοφάνεια), στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.


(www.capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου