Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Στασιμότητα στην Ανάπτυξη των ΑΠΕ

Απογοητευτικοί παραμένουν οι ρυθμοί ένταξης νέων έργων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, παρά το ότι οι ιδιώτες επενδυτές παρουσιάζουν συνεχώς νέα και σημαντικού μεγέθους σχέδια. Τον Απρίλιο τέθηκαν σε λειτουργία μόλις ένα υδροηλεκτρικό ισχύος 1 μεγαβάτ, ενώ ισχύς 5 μεγαβάτ προστέθηκε σε φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι τα μόνα που προχωρούν ικανοποιητικά. Η ΔΕΗ, πάντως, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία συνεργασίας με ξένες εταιρείες στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως δείχνει το μηνιαίο δελτίο ΑΠΕ του ΔΕΣΜΗΕ, στο τέλος Απριλίου βρίσκονταν σε λειτουργία έργα συνολικής ισχύος 1.269 μεγαβάτ από ΑΠΕ, ήτοι 941 μεγαβάτ αιολικών , 184 μεγαβάτ υδροηλεκτρικών, 105 μεγαβάτ συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας καθώς και 63 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ωστόσο, η πορεία της “ναυαρχίδας” των ΑΠΕ, που δεν είναι άλλη από τα αιολικά πάρκα, είναι απογοητευτική. Επί τρεις μήνες δεν έχει προστεθεί καν ισχύς από αιολικά στο σύστημα, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και μετά, έχουν τεθεί σε λειτουργία έργα ισχύος μόλις 32 μεγαβάτ.

Επιπρόσθετα, για 1,5 χρόνο περίπου είναι στάσιμη η ισχύς έργων στον τομέα των βιοκαυσίμων, ενώ δεν είναι καλύτερη η εικόνα στον τομέα της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος για τα λεγόμενα τρία 20άρια (20% συμμετοχή ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% μείωση εκπεμπόμενων ρύπων) καθώς και για την κάλυψη κατά 40% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020 αποκλείεται όχι να επιτευχθεί, αλλά ούτε καν να προσεγγισθεί.

Άλλωστε, τον Απρίλιο από τις ΑΠΕ καλύφθηκε περίπου το 4,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην χώρα μας, ενώ η ίδια η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη έχει θέσει ως στόχο την ένταξη έργων ισχύος 1.000 μεγαβάτ από ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρισμού ετησίως .

Αρμόδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η εικόνα κάθε άλλο παρά ικανοποίηση προκαλεί, εστιάζουν στα προβλήματα που δημιουργεί συνολικότερα στην επενδυτική δραστηριότητα η οικονομική κρίση αλλά και εκφράζουν αισιοδοξία ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής την Τρίτη στην Βουλή, θα προσδώσει νέα δυναμική στον χώρο.

Το ενδιαφέρον, πάντως, του ιδιωτικού τομέα παραμένει αμείωτο για τις ΑΠΕ και είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του κύκλου Απριλίου κατατέθηκαν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αιτήσεις για έργα ισχύος η οποία υπερβαίνει τα 4.400 μεγαβάτ.

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χτες στο περιθώριο του Mediterranean Sustainable Energy Summit ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Αρθούρος Ζερβός, η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με δύο ξένες ενεργειακές εταιρίες για συνεργασία κυρίως στις ΑΠΕ, με στόχο την επιτάχυνση των επενδυτικών της προγραμμάτων στο συγκεκριμένο τομέα.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου