Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ομπάμα: Υπόλογη για την Πετρελαιοκηλίδα η ΒΡ

Η BP θα είναι υπόλογη για την καταστροφική διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, τόνισε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας ότι η διοίκησή του θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την ακτή.

«Διερευνούμε όλες τις λογικές στρατηγικές για να προσπαθήσουμε να σώσουμε τον Κόλπο από μία διαρροή που μπορεί αλλιώς να κρατήσει μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματα της εξέδρας και αυτή είναι μία διαδικασία που μπορεί να πάρει μήνες», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τόνισε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η ΒΡ θα πληρώσει για όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου. «Πρέπει να πληρώσουν για οτιδήποτε έχει γίνει για να σταματήσει η διαρροή και να μετριαστεί η ζημιά. Όσοι πιστεύουν ότι ήμασταν αργοί στην αντίδρασή μας δεν γνωρίζουν τα γεγονότα.

Αυτό ήταν η πρώτη προτεραιότητά μας αφότου ξέσπασε η κρίση», δήλωσε ο Ομπάμα.Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την παράταση κατά έξι μήνες του μορατόριουμ στις νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις, ενώ σημείωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού υπογραμμίζει την «επείγουσα ανάγκη» να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ.

«Θα παρατείνουμε κατά έξι μήνες το υπάρχον μορατόριουμ και την έκδοση νέων αδειών για νέες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «αναστέλλονται 33 υποθαλάσσιες γεωτρήσεις οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη στον Κόλπο του Μεξικού».

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, τέλος, την αναβολή πολλών πετρελαϊκών σχεδίων στις ακτές της Αλάσκας.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου