Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Rokas Renewables και Iberdrola Συμμετείχαν στο 3ο Mediterranean Sustainable Energy Summit

Η Rokas Renewables και η Iberdrola Renewables παρουσίασαν τις προοπτικές επενδύσεων στην αιολική ενέργεια στην Ελλάδα στο 3ο Mediterranean Sustainable Energy Summit της Αθήνας.

Η Iberdrola Renewables, γνωστή ισπανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αιολική ενέργεια και η Rokas Renewables, μέλος του ομίλου, συμμετείχαν στο 3ο ετήσιο «Mediterranean Sustainable Energy Summit» που διοργάνωσαν οι Financial Times, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Δρ. Κάρολου Παπούλια στις 18 και 19 Μαΐου 2010 στο Χίλτον.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Rokas Renewables, κ. Αθανάσιος Τσαντίλας, στην ενότητα για την «Αξιοποίηση των Προοπτικών της Αιολικής Ενέργειας» αναφορικά με την επιχειρηματική διάσταση των επενδύσεων σε αιολικά έργα, τονίζοντας ότι η αξιοποίηση των γεωγραφικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας μέσω επενδύσεων στις ΑΠΕ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη χώρα. Παράλληλα, στο πάνελ της ίδιας ενότητας με θέμα την «Εκμετάλλευση του δυναμικού αιολικής ενέργειας στη Μεσόγειο», συμμετείχε ο Director of Business Relations της Iberdrola Renewables, κύριος Alberto Seisdedos.

Πιο συγκεκριμένα ο κύριος Τσαντίλας παρουσίασε τις εξελίξεις στο θεσμικό καθεστώς και το ενεργειακό ζήτημα στην Ελλάδα που καθορίζουν το ρυθμό υλοποίησης έργων αιολικής ενέργειας στη χώρα. Επιπλέον, μιλώντας για την ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ εντός της σημερινής συγκυρίας στην ελληνική οικονομία, επεσήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να δώσει κίνητρα και να ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση διεθνών εταιριών να επενδύσουν σε έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σε αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, εντάσσεται η Iberdrola Renewables , η οποία έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μεγάλης κλίμακας έργα με εμπειρία και αξιοπιστία και εντός αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. Επιπλέον ο κύριος Τσαντίλας τόνισε ότι η Rokas Renewables, μεταφέροντας την τεχνογνωσία της Iberdrola, είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που διαθέτει «εκείνα τα εργαλεία, που, κατάλληλα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας με τις αναγωγές που απαιτούνται».

Αντιστοίχως, ο κύριος Seisdedos μετέφερε τη διεθνή εμπειρία της Iberdrola Renewables από τον χώρο της Μεσογείου και μίλησε για τα έργα αιολικής ενέργειας που έχουν υλοποιηθεί σε διάφορες χώρες της περιοχής και τις τεράστιες δυνατότητές τους. Επιπλέον, παρατήρησε ότι η εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα ανέρχεται στα 1.087 MW (τέλος 2009) όταν ο στόχος για το 2020 είναι τα 8.000 MW, που σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης αναξιοποίητων πόρων. Επίσης πρότεινε την χρήση των πιο ώριμων και οικονομικών πηγών όπως ο άνεμος και γι’ αυτό τον λόγο επισήμανε την ανάγκη μετονομασίας του σχεδίου MSP ( Mediterranean Solar Plan) σε MRP ( Mediterranean Renewables Plan). Τέλος υπογράμμισε ότι η Iberdrola Renewables πιστεύει στις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας, εφ’ όσον υπάρχουν η βούληση και οι συνθήκες για ανάπτυξη των ΑΠΕ, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία του Ομίλου στη χώρα μας μέσω της Rokas Renewables και της ετοιμότητάς της για υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας.

Η Rokas Renewables διαθέτει εμπειρία στη χώρα μας με 19 αιολικά πάρκα σε λειτουργία εκ των οποίων 5 για τη ΔΕΗ και εγκατεστημένη ισχύ 219,4 MW.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου