Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Φωτοβολταϊκά και από... Σουπερμάρκετ

Στα ράφια των πολυκαταστημάτων μπαίνουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», που επιτρέπει σε ιδιώτες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μέχρι 10 κιλοβάτ, έχει κινητοποιήσει την αγορά.

Ηδη μεγάλη αλυσίδα οικιακών συσκευών και ηλεκτρονικών προσφέρει ολοκληρωμένο σέρβις που περιλαμβάνει την προμήθεια των πάνελς και του απαραίτητου ηλεκτρολογικού υλικού, τη διαδικασία των συμβάσεων με τη ΔΕΗ και την εγκατάσταση των πάνελς.

Ηδη η αλυσίδα Media Markt ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη γερμανική EST Energie και προσφέρει φωτοβολταϊκά στο κατάστημά της στην Αργυρούπολη.

Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας, οι τιμές προμήθειας για πάνελς με συνολική ισχύ 4 κιλοβάτ κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 25.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο. Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται το υπόλοιπο σέρβις, δηλαδή η εγκατάσταση και η ανάληψη διεκπεραίωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κιλοβατώρα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά αγοράζεται από τη ΔΕΗ προς 55 λεπτά. Το συνολικό ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο συμψηφίζεται με την κατανάλωση ηλεκτρικού και η διαφορά κατατίθεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ετσι, με μια μέση παραγωγή 1.400 κιλοβατωρών τον χρόνο ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ, τα 4 κιλοβάτ προσφέρουν ετήσιο έσοδο 3.080 ευρώ, δηλαδή μια πολύ υψηλή απόδοση της επένδυσης.

Πέρα από τις αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών, ήδη και η Γιούρομπανκ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρουν δάνεια σε ιδιώτες που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, καθώς η αποπληρωμή τους είναι εξασφαλισμένη από την τιμή αγοράς της κιλοβατώρας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες απαιτείται να υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας, ενώ το όριο για κάθε στέγη είναι 10 κιλοβάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου