Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Αντιδράσεις για απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διατηρητέο μνημείο ...25 πεντάστερων βιλών το κτίριο Δοξιάδη!

Διατηρητέο μνημείο με όρους ξενοδοχειακής πολυτέλειας αναγορεύεται το κτίριο Δοξιάδη στο Κολωνάκι, προκαλώντας σεισμό στους κύκλους των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων που αντιστέκονται στα σχέδια των κ. Δάκη Ιωάννου και κ. Μίλτου Καμπουρίδη που είναι οι νέοι ιδιοκτήτες.

Οι δύο επιχειρηματίες αγόρασαν το κτίριο στην οδό Στρατιωτικού Συνδέσμου στον περιφερειακό του Λυκαβηττού πριν από δύο χρόνια έναντι τιμήματος 34 εκ. ευρώ με σκοπό να δημιουργήσουν μέσα στην καρδιά της Αθήνας και στην πλέον ακριβή συνοικία της πόλης ένα συγκρότημα κατοικιών στα πρότυπα της Νέας Υόρκης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή 25 πολυτελών κατοικιών 100 έως και 600 τ.μ έκαστη, SPA, συνεδριακό χώρο, παιδότοπο, θέσεις υπόγειας στάθμευσης, ακόμη και ιδιωτικό κινηματογράφο. Ο χώρος συνολικής επιφάνειας περίπου 12.000 τ.μ θα κατασκευστεί με πολύ υψηλές προδιαγραφές και θα περιλαμβάνει υπηρεσίες ξενοδοχειακού τύπου (π.χ ρεσεψιόν, φύλαξη κ.α) με την εκτιμώμενη επένδυση να φτάνει περίπου τα 20 εκ. ευρώ.

Η αξία της, είναι σχεδόν ανυπολόγιστη εάν σκεφτεί κανείς ότι στην γύρω περιοχή η τιμή ανά τετραγωνικό κυμαίνεται από 10.000 έως 15.000 ευρώ!

Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

Την απόφαση για το μονομερή χαρακτηρισμό του ακινήτου ως διατηρητέου εξέδωσε πριν από λίγες εβδομάδες (29 Απριλίου) το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο είχε διακόψει τις εργασίες για να εξετάσει το χαρακτήρα του κτιρίου από τον περασμένο Νοέμβριο, συντασσόμενο με την άποψη ότι διατηρητέα θα πρέπει να χαρακτηριστούν ο φέρον οργανισμός (μπετόν), το αίθριο, τα κλιμακοστάσια και ο κάνναβος (σ.σ εκφράζει τον ρυθμό και την εποχή ενός κτιρίου).

Λίφτινγκ θα γίνει κανονικά στις όψεις και το κέλυφος παρά τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς για την διατήρησή του, όπως επικαλείται η κίνηση για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Monumenta.
«Προσχηματισμό χαρακτηρισμό για να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των δημιουργών του» χαρακτηρίζουν την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων οι αρχιτέκτονες, οι οποίοι έχουν εκδιωχθεί από το Συμβούλιο και παρά τα αλλεπάλληλα διαβήματά τους στο υπουργείο Πολιτισμού δεν συμμετέχουν.

Το επόμενο στάδιο για να προχωρήσει η επένδυση είναι η υπογραφή από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παύλου Γερανό, η οποία ακόμη εκκρεμεί.

Για παραλογισμό κάνει λόγο ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης ο οποίος υποστηρίζει ότι η ανακατασκευή των όψεων του κτιρίου είχε γίνει για πρώτη φορά το 1993 αλλά τότε κανείς δεν είχε μιλήσει για διατηρητέο κτίριο και απορεί: «τώρα θυμήθηκαν την ιστορικότητα του κτιρίου όταν έμαθαν ότι πάει να γίνει μια σημαντική και υψηλής αισθητικής επένδυση»; Επισημαίνει μάλιστα ότι το ακίνητο που παλιότερα φιλοξενούσε τις εταιρείες Δέλτα Πληροφορική και Unisystems, είχε κατασκευαστεί από τον Δοξιάδη το 1960 και επειδή έγινε τμηματικά σε τέσσερα κτίρια χρειάστηκε 19 συνολικά άδειες.

Οι αντιδράσεις των αρχιτεκτόνων

Οι αντιδράσεις για το ακίνητο Δοξιάδη ξεκίνησαν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, την σχολή αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειο Πολυτεχνείου και το Τεχνικό Επιμελητήριο που με επιστολές τους προς το υπουργείο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος ζητούσαν την κήρυξη του κτιρίου ως διατηρητέου.

Όπως υποστηρίζουν, το κτίσμα Δοξιάδη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της μοντερνισμού της μεταπολεμικής Ελλάδας και υπήρξε δημιούργημα του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα –πολεοδόμο Κωνσταντίνου Δοξιάδη, στο οποίο φιλοξενήθηκαν ο Αθηναϊκός Τεχνολογικός Όμιλος και οι Σχολές Δοξιάδη.

«Το κτίριο όφειλε να μετατραπεί σε στέγη των αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων, διατηρώντας την αρχιτεκτονική μιας ιστορικής προσωπικότητας που έβγαλε την Ελλάδα στο εξωτερικό» αναφέρει ο κ. Ευάγγελος Λυρούδιας, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Διαφορετική είναι η άποψη του μελετητή του έργου κ. Νικόλα Τραβασάρου. Όπως αναφέρει τα κτίρια έχουν αλλοιωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διασωθεί ο αρχικός σχεδιασμός και τονίζει ότι η νέα μελέτη σέβεται τα στοιχεία που χρήζουν προστασίας (αίθριο, κλιμακοστάσια κ.α) δημιουργώντας ένα ζωντανό κύτταρο στην πόλη και όχι ένα «μνημειακό απολίθωμα».

Ωστόσο όσοι αντιδρούν θεωρούν ότι η διατήρηση των όψεων κλείνει τον κύκλο αυτού του αρχιτεκτονικού έργου που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα 113 σπουδαιότερα ελληνικά κτίρια του 20ου αιώνα.

Τονίζουν μάλιστα ότι το κτίριο Δοξιάδη είναι λαμπρό παράδειγμα ότι ενώ δεν έχει ξεκινήσει η καταγραφή των αξιόλογων αυτών κτιρίων, οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν σε αποσπασματικούς χαρακτηρισμούς όπου υπάρχουν αιτήματα ιδιωτών.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου