Η έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η νομοθετική ρύθμιση της αγοράς τους θα αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και θα φέρουν χρήσιμες επενδύσεις στον κλάδο, δίνοντας αναπτυξιακή πνοή και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Η στροφή του δημόσιου τομέα, στο χώρο των «πράσινων» προμηθειών υλικού και στις «πράσινες» υπηρεσίες θα επηρεάσει τις επιλογές και του ιδιωτικού τομέα, οδηγώντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην «πράσινη ανάπτυξη». Τα παραπάνω τόνισε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια της κεντρικής της ομιλίας, με τίτλο «Διευκολύνοντας την πράσινη επιχειρηματικότητα και την βασισμένη σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα ανάπτυξη», σήμερα, στην πρώτη μέρα εργασιών του 3ου ετήσιου Mediterranean Sustainable Energy Summit. Όπως ανέφερε, αύριο, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πρωτοβουλία της Ελλάδας για συνεργασία των κρατών της Μεσογείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πράσινη οικονομία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
Έμφαση στην ανάγκη για συνέργια ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την πράσινη ανάπτυξη έδωσε η Υπουργός:«Η πράσινη ανάπτυξη είναι το όχημα που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και η κυριότερη προϋπόθεση για να το επιτύχει αυτό είναι η προώθηση τεχνολογιών βασισμένων σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Δεδομένης της ακριβής τιμής των καυσίμων, σήμερα, υπάρχει η τάση αλλαγής των επενδύσεων και των τεχνολογικών ερευνών για την προώθηση νέων προϊόντων στην αγορά. Αυτή η μετακίνηση στην πράσινη οικονομία αφορά φυσικά και στον τομέα της ενέργειας. Εδώ, υπάρχουν ευκαιρίες σε όλους τους τομείς ώστε να ’’πρασινίσουν’’ τη λειτουργία τους, πράγμα που σημαίνει νέα προϊόντα, νέες αγορές, νέα βιομηχανία που οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δίνει μια μεγάλη ευκαιρία για την αναθέρμανση της οικονομίας σε στέρεα βάση για μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί κυβερνητική πρωτοβουλία να διευκολυνθεί η πράσινη επιχειρηματικότητα και να υποστηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να περάσουν σε μια εποχή πιο ’’πράσινης’’ λειτουργίας».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει η σημερινή κυβέρνηση για την προώθηση ενός «πράσινου» δημόσιου τομέα, με έμφαση στις δημόσιες προμήθειες και την εγρήγορση και προτίμηση σε «πράσινα» προϊόντα και διαδικασίες. Δεδομένου ότι οι δημόσιες προμήθειες αποτελούν έναν σημαντικό μερίδιο στο συνολικό ΑΕΠ μπορούν να επηρεάσουν και τις προτιμήσεις του ιδιωτικού τομέα με συνολικό περιβαλλοντικό όφελος.«Η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών παραγόντων στις δημόσιες προμήθειες θα είναι εναρμονισμένη με τις αξίες της διαφάνειας και καλής πρακτικής» τόνισε.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Για τις ΑΠΕ τόνισε τις στρατηγικές επιλογές του Υπουργειού για τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που θα ενισχύει τον ανταγωνισμό και θα προσελκύει επενδυτές:«Το σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το οποίο συζητείται αυτήν την περίοδο στη Βουλή έχει σκοπό να διασφαλίσει το πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να προωθήσει την κοινωνική αποδοχή των επενδύσεων, να προστατεύσει το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, να αναπτύξει την εγχώρια έρευνα, να αυξήσει την εγχώρια προστιθέμενη αξία και να πολλαπλασιάσει τις θέσεις εργασίας».
«Το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει έμφαση στο διάλογο με όλους τους παίκτες της αγοράς ενέργειας ώστε το κράτος, οι εταιρίες η ερευνητική κοινότητα και οι πολίτες να μπορέσουμε να κάνουμε το πέρασμα στην ’’πράσινη’’ οικονομία ώστε να προκύψουν αυξημένα κοινωνικά οφέλη καθώς και βελτίωση της θέσης της χώρας στη διεθνή κοινότητα. Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο προωθεί την απομάκρυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων, παρέχει απλουστευμένους και ξεκάθαρους κανόνες που θα οδηγήσουν στη λειτουργία του ανταγωνισμού και δίνει κίνητρα για να κινητοποιηθούν έλληνες και ξένοι επενδυτές».
Παράλληλα, η Υπουργός τόνισε ότι το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ προσφέρει ένα ασφαλές οικονομικό καθεστώς για τα επόμενα 20 χρόνια και αναδιαμορφώνει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης συγχωνεύοντας την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Η κα Μπιρμπίλη σημείωσε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη δημιουργία ιδιωτικών δικτύων από τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας και ότι για τους επενδυτές στις ΑΠΕ που αναλαμβάνουν το κόστος των υποθαλάσσιων συνδέσεων η προσαύξηση της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μπορεί να φτάνει και στο 25%, καθώς και ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη σύνδεση νησιών θα δημοσιοποιηθεί μέσα σε τρεις μήνες.
Αναφέρθηκε αναλυτικότερα σε προβλέψεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι: εξορθολογίζει την τιμολόγηση για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των επενδύσεων και να αποφύγει διαστρεβλώσεις και απώλεια πόρων. Υποστηρίζει την τιμολόγηση για βιομάζα, βιοαέριο και μικρές ανεμογεννήτριες. Προωθεί την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου ο στρατηγικός σχεδιασμός και η αδειοδότηση θα γίνεται από το κράτος, ώστε να αποφεύγονται τα εμπόδια υλοποίησης. Τα ώριμα σχέδια θα δημοπρατούνται σε ιδιώτες επενδυτές για υλοποίηση. Το Υπουργείο θα δημιουργήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί στο πρότυπο του one-stop shop και θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
«Η Ελλάδα μπορεί να έχει έναν σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»τόνισε η Υπουργός και αναφέρθηκε στη σημασία του Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) στον τομέα της ενέργειας, το οποίο συνυπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογο της, την περασμένη εβδομάδα.
Πρωτοβουλίες για τη Μεσόγειο
Τέλος, η Υπουργός ΠΕΚΑ επισήμανε ότι«η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ιδιαίτερα την περιοχή της Μεσογείου και η χώρα μας είναι έτοιμη να λάβει άμεση δράση παρουσιάζοντας μια πρωτοβουλία η οποία μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται στα κράτη, στον αγροτικό και τουριστικό τομέα, καθώς και στη ζωή στις πόλεις.Αυτή η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί αύριο από τον Πρωθυπουργό της χώρας και ώστε να επηρεάσει τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Κανκούν στο Μεξικό, που θα γίνει στο τέλος του έτους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου