Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η Αθήνα, 75η Μεταξύ των Πόλεων που Αξίζει να Ζεις

Μόλις μία θέση, από την 76η στην 75η, ανέβηκε η Αθήνα στην κατάταξη με τις 221 πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής που δημοσιεύει κάθε χρόνο η εταιρεία συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού Mercer. H ελληνική πρωτεύουσα απέχει... έτη φωτός από τις πρώτες πόλεις που αξίζει κάποιος να ζήσει. Πρόκειται για τη Βιέννη στην Αυστρία και τις Ζυρίχη και Γενεύη στην Ελβετία οι οποίες είναι για ακόμη μια χρονιά οι κορυφαίες πόλεις ως προς την ποιότητα ζωής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Αθήνα δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης καθώς το 2008 ήταν στην 76η θέση, ομοίως πέρυσι ενώ φέτος πήγε στην 75η θέση. Πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται σχεδόν όλες οι πρωτεύουσες ή μικρότερες πόλεις της Ευρώπης καθώς και πολλές από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδά.

Δείκτες
Η κατάταξη στην έρευνα με τίτλο Mercer Quality of Living Survey 2010, γίνεται με βάση 39 δείκτες πάνω στην πολιτική κατάσταση, το οικονομικό περιβάλλον, την υποδομή αναψυχής (αθλητικοί χώροι, θέατρα, κ.λπ.) επίπεδο παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών, σχολεία, νοσοκομειακή υποδομή, περιβάλλον, συγκοινωνίες, εγκληματικότητα, κ.λπ. Βάση είναι η βαθμολογία 100 που δίνεται στη Νέα Υόρκη.

Η έρευνα γίνεται έτσι ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις των χωρών να προχωρήσουν σε μέτρα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, όχι μόνο των μόνιμων κατοίκων αλλά και των ξένων που έρχονται για να επενδύσουν. Το 2010 φαίνεται να υπάρχει σταθερότητα, τουλάχιστον στην Ευρώπη η οποία έχει τις περισσότερες πόλεις που αξίζει κάποιον να ζει. Στις 50 πρώτες πόλεις της κατάταξης οι 24 είναι ευρωπαϊκές με την Γερμανία να έχει έξι.

Το Βανκούβερ του Καναδά και το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας μοιράζονται την τέταρτη θέση της κατάταξης, ενώ η πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, βρίσκεται για πολλοστή φορά στην τελευταία θέση με βαθμό 14,7 όταν η πρώτη Βιέννη πήρε 108,6. Σε δεύτερη έρευνα για τις πιο οικολογικές πόλεις του κόσμου, η βαθμολόγηση γίνεται με βάση τα συστήματα αποκομιδής απορριμμάτων, την ποιότητα των συστημάτων αποχέτευσης, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Κάλγκαρι στον Καναδά και ακολουθούν η Χονολουλού, η Οτάβα και το Ελσίνκι. Το Πορτ-ο-Πρενς στην Αϊτή καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην σχετική κατάταξη.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 27/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου