Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΕΛΠΕ: Χρηματοδότηση 400 εκ. από την ΕΤΕπ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορηγεί χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ στην Ελληνικά Πετρέλαια, για την αύξηση της παραγωγής καθαρών καυσίμων μέσω της αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.

Η υπογραφή για την χορήγηση δανείου πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τις συμβάσεις υπέγραψαν για την ΕΤΕπ ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος, και για την Ελληνικά Πετρέλαια οι κκ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, και Ανδρέας Σιάμισιης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου, παρουσία του Προέδρου κ. Τάσου Γιαννίτση.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε τα εξής: «Στόχος αυτής της χρηματοδότησης είναι να συμβάλουμε τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, με την ιδιότητά μας ως τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκειμένου να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της κρίσης για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αυξάνουμε σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις μας. Η χορήγηση δανείων για καθαρότερη ενέργεια αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της αυξημένης δραστηριότητάς μας. Αυτό αναδεικνύει ακόμη μια φορά την καίρια συμβολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η επένδυση αυτή αποτελεί αναμφίβολα ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα της καινοτομίας, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και αυξάνοντας το επίπεδο της επαγγελματικής ειδίκευσης, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει τη μείωση των εισαγωγών καυσίμων. Αυτή η παραγωγική επένδυση θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος χάρη στην εφαρμογή της πιο σύγχρονης τεχνολογίας διύλισης και την αύξηση της παραγωγής καθαρών καυσίμων. Χαιρόμαστε που έχουμε την Ελληνικά Πετρέλαια, μία από τους σημαντικότερες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως εταίρο μας στην προσπάθεια αυτή».
Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, Πρόεδρος της Ελληνικά Πετρέλαια, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στον ακρογωνιαίο λίθο του επενδυτικού μας προγράμματος, την αναβάθμιση του διυλιστηρίου μας στην Ελευσίνα. Αυτή η επένδυση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, παράγει καλύτερα και φιλικότερα προϊόντα για το περιβάλλον, μειώνει τις εισαγωγές και αυξάνει τις εξαγωγές, και βελτιώνει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του διυλιστηρίου, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές όλων των τοπικών ρύπων. Η υλοποίηση του έργου έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, η Ελληνικά Πετρέλαια δεσμεύεται να υλοποιήσει τη στρατηγική της για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, η οποία περιλαμβάνει ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2009-11 που εστιάζει στις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας, καθώς και μια σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της απόδοσης όλων των δραστηριοτήτων μας».

Στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, η ΕΤΕπ έχει κυρίως χορηγήσει χρηματοδοτήσεις για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την προαγωγή της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μεταξύ των σημαντικότερων χρηματοδοτήσεων στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται (i) ο εκσυγχρονισμός του δικτύου της ΔΕΗ, έργο που αποτελείται από πολυάριθμες επενδύσεις για την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας, (ii) τα έργα της ΔΕΠΑ που ανήκουν στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας, και ειδικότερα επενδύσεις στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, χάρη στις οποίες ενισχύθηκε η δυναμικότητα του σταθμού και ενισχύθηκε η ασφάλεια εφοδιασμού, και (iii) η κατασκευή του αγωγού αερίου υψηλής πίεσης, που θα συνδέει την Κομοτηνή με την Αλεξανδρούπολη και με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στις ιδιωτικές επενδύσεις περιλαμβάνεται έργο της Τέρνα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Το έργο, το οποίο αφορά την κατασκευή αιολικών πάρκων για την παραγωγή ενέργειας, προάγει την κοινοτική και εθνική πολιτική όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.

Πηγή www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου