Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΣΕΦ: Ένα Βήμα Μπρος, Δύο Πίσω με το Νέο Νόμο για τις ΑΠΕ

Τον προβληματισμό του για το νέο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

που ψηφίστηκε στη Βουλή, εξέφρασε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Σημειώνει πως ο νέος νόμος, ενώ υποτίθεται ότι απλοποιεί τις αδειοδοτικές διαδικασίες και επιταχύνει τις επενδύσεις, στην πράξη θέτει νέα εμπόδια στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.

Συγκεκριμένα:

- Με τη δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται

άμεσα η υποβολή αίτησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μόνο σε κτίρια.

- Τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου θα επιτραπεί η υποβολή αίτησης για εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών ισχύος έως 500 κιλοβάτ (KWp) σε οικόπεδα και αυτό μόνο αν ξεπεράσουν ένα νέο γραφειοκρατικό σκόπελο που επέβαλε η νέα νομοθεσία, τη “βεβαίωση απαλλαγής” από περιβαλλοντική αδειοδότηση από την αρμόδια Περιφέρεια (ένα ανούσιο εμπόδιο που δεν ίσχυε μέχρι τώρα) και μόνο αν σε ακτίνα 150 μέτρων από το γήπεδο εγκατάστασης δεν προγραμματίζονται και άλλα έργα με συνολική ισχύ έως 500 KWp.

- Μέχρι να υπογραφεί μία υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν στη χώρα ως το 2020, παγώνουν όλα τα νέα μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα να ανθεί μία μαύρη αγορά πώλησης αδειών από αυτούς που είχαν εξασφαλίσει άδειες στο παρελθόν και που σήμερα εξασφαλίζουν δυσανάλογα υψηλά κέρδη, χωρίς να υλοποιούν την επένδυση.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης:

«Τα παραπάνω μελανά σημεία του νέου νόμου υπερσκελίζουν δυστυχώς τα όποια θετικά σημεία του. Στα θετικά θα πρέπει να επισημάνουμε το ότι το όριο για την έκδοση άδειας παραγωγής ανέβηκε από τα 150 KWp στα 1.000 KWp (αν και το αίτημα της αγοράς ήταν η κατάργηση της ανούσιας αυτής άδειας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, π.χ. τη Γερμανία) και την κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια και εντός οργανωμένων βιομηχανικών υποδοχέων.

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αδειοδοτηθεί ένα μικρό έργο φωτοβολταϊκών και ο χρόνος αυτός θα παραμείνει σημαντικός και μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η κυβέρνηση προχωρά σε διαδικασίες εξπρές για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με υγραέριο ισχύος 1.010 MW, όταν έργα φωτοβολταϊκών των λίγων κιλοβάτ βασανίζονται για μήνες για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις. Οι προτεραιότητες είναι προφανείς!

Εντύπωση προκάλεσε άλλωστε και η αναφορά της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη Βουλή ότι “στην χρονική περίοδο 2006 έως το τέλος του 2009, περίοδο λειτουργίας του βασικού νόμου 3468 για τις ΑΠΕ, κατατέθηκαν αιτήσεις αδειοδότησης σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.790 MW. Στο διάστημα ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγκρίσεων για την έναρξη επενδύσεων σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 175 MW” (βλέπε και δελτίο τύπου ΥΠΕΚΑ, 13-5-2010). Σημειώνουμε ότι μόνο για τα φωτοβολταϊκά την περίοδο Ιουλίου 2006 –

Φεβρουαρίου 2008 (για διάστημα 20 μόνο μήνες, μετά η ΡΑΕ σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις), κατατέθηκαν προτάσεις συνολικής ισχύος 3.700 MW. Πως είναι δυνατόν να υπάρξει ουσιαστικός προγραμματισμός για το 2020 όταν η ίδια η υπουργός δεν έχει ορθή πληροφόρηση από τους συμβούλους της για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα;

Ο ΣΕΦ επιμένει πως ενεργειακοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και αναπτυξιακοί λόγοι επιτάσσουν τη γοργή και απρόσκοπτη προώθηση των φωτοβολταϊκών ώστε η τεχνολογία αυτή να καλύπτει τουλάχιστον το 12% της ηλεκτροπαραγωγής το 2020. Αυτό μεταφράζεται σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών περίπου 6.500 MW ως το 2020».

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου