Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Συμφωνία Shell, PetroChina, Κατάρ για Αέριο

O αγγλο-ολλανδικός πετρελαϊκός όμιλος Royal Dutch Shell και η κινεζική πετρελαϊκή PetroChina υπέγραψαν συμφωνία τριακονταετούς διάρκειας με το Κατάρ για την αναζήτηση φυσικού αερίου στην επονομαζόμενη περιοχή Block D του εμιράτου, συνολικής έκτασης 8.089 τετραγωνικών χιλιομέτρων. H περιοχή βρίσκεται κοντά στο βιομηχανικό κέντρο εξαγωγών πετρελαίου Ρας Λαφάν.

Tη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους του Κατάρ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Εμιράτου Αμπντουλά μπιν Χαμάντ Αλ-Ατιγιάχ, για λογαριασμό της Shell ο διευθύνων σύμβουλος της Πίτερ Βόσερ και για λογαριασμό της PertοChina ο οικονομικός της διευθυντής Ζάο Ντονγκ.

Η τριακονταετής συμφωνία θα αρχίσει με μία πενταετή περίοδο «πρώτης ανίχνευσης», στη διάρκεια της οποίας η Shell και η PetroChina θα διεξάγουν τεχνολογικές, σεισμολογικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά στη περιοχή Κουφ.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι γεωτρήσεις έχουν επιτυχία, θα αρχίσει η εκμετάλλευση φυσικού αερίου από κοινού με την Shell και την PetroChina, υπό την επίβλεψη της κρατικής πετρελαϊκής του Κατάρ, Qatar Petroleum.

Στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός του εμιράτου Αλ-Ατιγιάχ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η νέα αυτή συμφωνία αποτελεί μέρος των σχεδίων της Qatar Petroleum να υλοποιήσει τη σοφή πολιτική του σεΐχη Αλ-Τανί, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας του Κατάρ». Στην ομιλία του ο Αλ-Ατιγιάχ ανέφερε ότι το Κατάρ στο άμεσο μέλλον θα υπογράψει και άλλες συμφωνίες για την αξιοποίηση των αποθεμάτων του, και εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή της Shell στα αναπτυξιακά αυτά προγράμματα.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι η PetroChina συμμετέχει για πρώτη φορά σε παρόμοιο πρόγραμμα στο εμιράτο του Κατάρ.

Στην τριμερή κοινοπραξία ανίχνευσης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, η Shell –που θα είναι και ο βασικός συντονιστής– αποκτά βάσει της συμφωνίας μετοχικό μερίδιο 75%, ενώ η PetroChina 25%. Για τη συμφωνία εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους οι εκπρόσωποι της PetroChina και της Royal Dutch Shell.

H τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχωρούσε χθες λόγω της ανησυχίας ότι η κρίση χρέους θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας και άρα τη ζήτηση για πετρέλαιο. Το τελευταίο υποχωρούσε μέχρι και 3,3%, σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 18/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου