Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΑΓΕΤ: Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Η Lafarge Beton υπογράφει τριμερές σύμφωνο συνεργασίας για την προστασία της βιοποικιλότητας

Επεκτείνοντας την εμπειρία και τις καλές πρακτικές του Ομίλου Lafarge και στην Ελλάδα, η Lafarge Βeton μέλος του ΟμίλουΑ.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ σύναψε τριμερές σύμφωνο συνεργασίας, με το Τμήμα Φυτολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Βοτανικό Κήπο της Βρέστης, για την υλοποίηση προγράμματος περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας της βιοποικιλότητας στο λατομείο της στον Άραξο.

Πρόκειται για λατομείο αδρανών υλικών που βρίσκεται εντός της λατομικής ζώνης Αράξου σε μία ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή, στο Βόρειο – Ανατολικό άκρο του «Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς».

Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά στη χρήση ενδημικών φυτών της περιοχής για την αποκατάσταση του λατομείου και στη διασφάλιση όλων εκείνων των ειδικών παραμέτρων που θα επιτρέψουν στην φυσική βλάστηση να επιστρέψει στις εξορυγμένες περιοχές. Το μακροχρόνιο ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τη διερεύνηση και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό του σπάνιου φυτού ‘Centaurea niederi’, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα σπάνιων φυτών της Συνθήκης της Βέρνης και φύεται στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής του Αράξου.

Κατά την υπογραφή του συμφώνου, ο κ. Didier Petetin, Διευθύνων Σύμβουλος της Lafarge Beton, δήλωσε: «Ο Όμιλος Lafarge λειτουργεί παγκοσμίως περισσότερα από 200 λατομεία σε προστατευόμενες περιοχές, 25 εκ των οποίων βρίσκονται σε ζώνες Natura 2000. Αυτή η εκτενής εμπειρία έχει επιτρέψει στον Όμιλο να αναπτύξει την απαραίτητη τεχνογνωσία και την εξειδίκευση, ώστε να δραστηριοποιείται σε τόσο ευαίσθητα περιβάλλοντα, ενώ ταυτόχρονα έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών, που έχουν σχεδιαστεί εξολοκλήρου για να ανταποκρίνονται στις ειδικές παραμέτρους και απαιτήσεις των συγκεκριμένων περιοχών. Το 2010, το Διεθνές Έτος των Ηνωμένων Εθνών για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, η Lafarge εισάγει στην Ελλάδα μια σημαντική πρωτοβουλία για την κατάρτιση και την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης στο λατομείο του Αράξου, θέτοντας ως προτεραιότητα την επιτυχή ενσωμάτωσή του στο μοναδικό αυτό φυσικό περιβάλλον».

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί σημείο εκκίνησης για το σύνολο των λατομείων της Lafarge Beton, σε ό, τι αφορά στην περαιτέρω αξιοποίηση και εφαρμογή του προγράμματος διατήρησης της βιοποικιλότητας και στην προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς.

Πηγή euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου