Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΡΑΕ: Χορήγηση Αδείας για την Επένδυση της Κατάρ στον Αστακό

Σε χορήγηση αδείας προς την Κατάρ προχώρησε την Τρίτη η ΡΑΕ, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Πρόκειται για την άδεια παραγωγής για τη μονάδα στην κοινοπραξία "Astakos Power Plan Concorctium", με στόχο την λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1.010 MW, με LPG (υγροποιημενο πετρελαϊκό αέριο), στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 800 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος παραγωγής (σταθερό και μεταβλητό, το τελευταίο υπολογιζόμενο βάσει της εκτιμώμενης τιμής του καυσίμου, του κόστους συντήρησης και λειτουργίας, καθώς και του σχετικού κόστους CO2), υπολογίζεται σε περίπου 50 ευρώ / MW.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ (Qatar Ρetroleum Ιnternational- QΡΙ) είχε θέσει ως όρο την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ενώ από αραβικής πλευράς ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πρώτη φάση της επένδυσης, (μονάδα ηλεκτροπαραγωγής) έχει ορισθεί η 31η Δεκεμβρίου 2010.

Η άδεια παραγωγής έχει ισχύ 30 ετών, ενώ η μονάδα πρόκειται να εγκατασταθεί στη Ναυτιλιακή Περιοχή Πλατυγιαλίου του Δήμου Αστακού, εντός της ΝΑΒΙΠΕ, μετά από συμφωνία με την ιδιοκτήτρια της έκτασης, “Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Α.Ε.”.

Σύμφωνα με το κείμενο της άδειας, ήδη από τις 7 Απριλίου η κοινοπραξία έχει προσκομίσει στη ΡΑΕ επιστολή της "Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής Α.Ε", στην οποία αναφέρεται ότι η τελευταία εξετάζει αίτημα της "Astakos Power Plan Concorctium", ανφορικά με τη μεταβίβαση των εν λόγω εκτάσεων. Ιδιοκτήτες της έκτασης είναι οι τράπεζες Alpha Bank, Εμπορική και Πειραιώς. Προσκομίζεται, επίσης, απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας η ο γνωμοδοτεί για την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού, ενώ επισυνάπτεται και έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ στο οποίο η υπηρεσία δηλώνει ότι δεν έχει αντίρρηση για την προσθήκη των προτεινόμενων δραστηριοτήτων στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού.

Η κοινοπραξία αναφέρει ότι η σύνδεση του σταθμού θα γίνει στο τοπικό δίκτυο υπερυψηλής τάσης 400 kV στο ΚΥΤ Αχελώου, στο οποίο θα συνδεθεί μέσω υπόγειας γραμμής μεταφοράς μήκους 38 χιλιομέτρων. Σε σχετική επιστολή του μάλιστα ο ΔΕΣΜΗΕ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ΡΑΕ, αναφέρει ότι "υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος και ιδίως του τμήματος αυτής που θα εγχέεται στο ελληνικό σύστημα στο ΚΥΤ Αχελώου".

Το 70% της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου, ενώ ίδια κεφάλαια θα καλύψουν το υπόλοιπο 30%, το οποίο θα εισφέρουν μέτοχοι της εταιρείας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Κατάρ και η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Κατάρ.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου