Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Πρόταση Επιστημόνων Υπέρ της Πυρηνικής Ενέργειας

Πρόταση για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα κατέθεσαν 11 καθηγητές της Ομάδας Ελλήνων Επιστημόνων Ενέργειας, καλώντας την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, να εξηγήσει γιατί δεν συμπεριλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια στις «αποδεκτές λύσεις» και ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που θα έχει για την ελληνική οικονομία η εφαρμογή του.

Σε ανακοίνωση σχετικά με το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ομάδα των Επιστημόνων επισημαίνει τόσο την ακριβή τιμή των ΑΠΕ όσο και τον ασταθή χαρακτήρα παραγωγής ηλεκτρισμού που έχουν και καλεί το υπουργείο να πληροφορήσει τη χώρα για το κόστος που προβλέπεται να έχει η εφαρμογή του νόμου για την ελληνική οικονομία και τους Ελληνες φορολογούμενους. «Το νομοσχέδιο καλύπτει 15 είδη ΑΠΕ και τιμολογεί την ανανεώσιμη κιλοβατώρα που απορροφάται από το δίκτυο σε τιμές που κυμαίνονται από 0,1054 ευρώ για την αιολική ενέργεια μέχρι 0,66 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά.

Το νομοσχέδιο δεν προσδιορίζει τον συνδυασμό που προσφέρει το ελάχιστο κόστος...., πράγμα που μπορεί να έχει επώδυνες συνέπειες στην οικονομία. Από μόνη της αυτή η έλλειψη επιβάλλει την απόσυρση του νομοσχεδίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Λύση
«Σήμερα η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη πηγή που μπορεί να συμβάλλει στη λύση του ενεργειακού προβλήματος σε συνδυασμό με τις 'οικονομικές' ΑΠΕ», αναφέρει η ανακοίνωση και επικαλείται στοιχεία μελέτης σύμφωνα με την οποία το κόστος ηλεκτρισμού από πυρηνικά κυμαίνεται από 0,02 ως 0,082 δολάρια/KWh.

Δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες και ανάμεσά τους η Γαλλία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γερμανία κ.ά. παράγουν πάνω από το 1/4 της ηλεκτρικής τους ενέργειας από πυρηνικά, η Ιταλία έχει αντιστρέψει την αντι-πυρηνική της πολιτική, η Σουηδία ανακάλεσε την απαγόρευση για την κατασκευή των νέων μονάδων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δώσει το «πράσινο φως». «Το υπουργείο πρέπει να περιλάβει στις τεχνοοικονομικές μελέτες την πυρηνική ενέργεια», καταλήγουν οι επιστήμονες.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 18/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου