Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ‘λειτουργίας’ της εγχώριας αγοράς φωτοβολταϊκών, η οποία είναι μια η μόνη στον τομέα των ΑΠΕ που παρουσιάζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης -59 μεγαβάτ σε λειτουργία έναντι μόλις 19 προ έτους – καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα του νέου θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα.Όπως πληροφορείται το energia. gr, οι τιμές για την αγορά αδειών, ειδικά σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλες προοπτικές για την παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, αποκλιμακώνονται σταθερά. Γνώστες του χώρου μιλούν για 50% πτώση μέσα σε μερικούς μήνες, στα επίπεδα των 25.000 ευρώ για τα 100άρια πάρκα καθώς και για περαιτέρω τάση αποκλιμάκωσης.
Προς την επικράτηση της συγκεκριμένης τάσης έχει, προφανέστατα, λειτουργήσει η απαλλαγή όλων των εγκαταστάσεων από την υποχρέωση για πάσης φύσεως αδειοδότηση ή για οποιαδήποτε διαπιστωτική πράξη για ισχύ έως 500 κιλοβάτ καθώς και η υποχρέωση μόνο για έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγκαταστάσεις με ισχύ έως 1 μεγαβάτ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στον χώρο ενθαρρύνονται να προχωρήσουν από την αρχή στην διαδικασία είτε σε δική τους έκταση είτε και απευθυνόμενοι σε κατόχους γης.Δεν είναι, δε, λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που εκτιμούν ότι σύντομα η αξία μίας άδειας, ειδικά για μικρότερης ισχύος φωτοβολταϊκά συστήματα, θα έχει κυριολεκτικά ευτελιστεί.
Το τελευταίο, δε, διάστημα, διαφαίνεται και μία διάθεση αποεπένδυσης κάποιων ξένων, προφανώς υπό τον φόβο της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και της αδυναμίας τήρησης των συμβάσεων που προβλέπουν την καταβολή προνομιακής τιμής για την παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά πάρκα. Ως αιτίες για τη συγκεκριμένη διάθεση ξένων επενδυτών, που πάντως είναι παρόντες στην αγορά, επισημαίνονται οι αρκετά εχθρικές διαθέσεις που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αρκετές τοπικές κοινωνίες, κυρίως στη νησιωτική χώρα, ως προς τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και η απροθυμία αρκετών υπηρεσιακών παραγόντων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο (δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι αρχαιολογίες κλπ) να διεκπεραιώσουν με τους συνήθεις ρυθμούς τις διαδικασίες, μετά τις διαδοχικές περικοπές εισοδημάτων λόγω των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης.
Φυσικά, οι καταγγελίες για την απαίτηση “γρηγοροσήμου” ακόμη και σε κεντρικές υπηρεσίες και ακόμη και για ιδιαίτερα μικρά έργα, των οποίων η διεκπεραίωση είναι απλή, παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.Υπενθυμίζεται ότι για όποιο φωτοβολταϊκό τεθεί σε λειτουργία έως τον Αύγουστο του 2010, στο διασυνδεδεμένο σύστημα και για ισχύ άνω 100 κιλοβάτ, η τιμή ανά παραγόμενη μεγαβατώρα είναι περίπου 392 ευρώ, ενώ για μικρότερη των 100 κιλοβάτ ισχύ, η τιμή είναι περίπου 441 ευρώ.
Για δε τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η τιμή είναι τα 441 ευρώ, χωρίς διάκριση ισχύος.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου