Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Τίνα Μπιρμπίλη: Ισότιμη Πρόσβαση των Έργων ΑΠΕ στο Σύστημα

Στην αναπτυξιακή προοπτική που φέρουν οι επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια της ομιλίας της στην προσυνεδριακή σύνοδο του 3ουετήσιου Mediterranean Sustainable Energy Summit, το οποίο αρχίζει τις εργασίες του σήμερα και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 19 Μαΐου.

Η Υπουργός παρουσιάζοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρθηκε αναλυτικά στις καινοτομίες και τις βασικές ρυθμίσεις του σχετικού σχεδίου νόμου. Επισήμανε τους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2020, ώστε έως τότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να βρίσκεται στο 20%, καθώς και τη διευκόλυνση των επενδυτών για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Υπογράμμισε την ενίσχυση των σχετικών έργων, δίνοντας έμφαση σε ρυθμίσεις που βελτιώνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης και τιμολόγησης, που καθορίζουν την πρόσβαση στην κατασκευή δικτύων από παραγωγούς ΑΠΕ, διασφαλίζοντας και την πρόσβαση σε έργα σύνδεσης που προωθούν την ισότιμη πρόσβαση των έργων ΑΠΕ στο σύστημα με διεθνείς προδιαγραφές.

Ακόμη, σημείωσε την ώθηση που θα δώσει η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην οικονομία της χώρας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της εξάρτησης από εξαντλήσιμους πόρους, ενισχύοντας την ενεργειακή της αυτάρκεια.

Στην προσυνεδριακή σύνοδο επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων από διάφορους κλάδους ΑΠΕ, ενεργειακών φορέων (ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΔΕΣΜΗΕ, κ.α.) ερευνητικών κέντρων (ΚΑΠΕ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ.ά.), καθώς και ομογενείς επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου