Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Νέα Καταγγελία EGL για τη Διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος

Τον ΔΕΣΜΗΕ μέμφεται κε νέου η EGLEλλάς για τον τρόπο διαμόρφωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος, υποστηρίζοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009, δηλωνόταν ότι λειτουργούσαν και παρήγαγαν «φθηνή» υδροηλεκτρική ενέργεια πολύ περισσότερες μονάδες της ΔΕΗ απ’ ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα. “Το θέμα έχει ερευνηθεί από την ΡΑΕ χωρίς να έχει αναδειχθεί πρόβλημα” σχολιάζει στο energiagr. η προηγούμενη διοίκηση

Να ερευνηθεί και πάλι το ενδεχόμενο της χειραγώγησης της Οριακής Τιμής Συστήματος, προς όφελος της ΔΕΗ και σε βάρος εισαγωγέων και ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ζητεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από το αρμόδιο υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. αλλά και από την Κομισιόν, η EGL Ελλάς, θυγατρική της ομώνυμης ελβετικής εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας και έχει σχεδιάσει την κατασκευή δύο ηλιοθερμικών εργοστασίων και ενός φυσικού αερίου, ενδιάμεσου φορτίου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ιδιωτικής εταιρείας, καθ’ όλο το 2009, ο ΔΕΣΜΗΕ Σύμφωνα με την EGL, ο Διαχειριστής του συστήματος εμφάνιζε ως μεγαλύτερη την παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων, προκειμένου η χονδρική τιμή να διατηρείται χαμηλά, προς όφελος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα, για 6 από τους 12 μήνες του 2009, η πραγματική παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ήταν σε σημαντικό βαθμό μικρότερη από αυτήν που δηλώθηκε και προγραμματίστηκε ως «υποχρεωτική». Για όλους δε, τους μήνες του έτους, η πραγματική συνολική παραγωγή των εν λόγω μονάδων ήταν 14% κατά μέσον όρο μικρότερη από αυτήν που ελήφθη υπόψη από τον ΔΕΣΜΗΕ στα προγράμματα ημερήσιου ενεργειακού προγραμματισμού για τον υπολογισμό των εκ των υστέρων Οριακών Τιμών του συστήματος, και 12% μικρότερη από αυτήν που συμπεριελήφθη στα σχετικά προγράμματα κατανομής βάσει των αντίστοιχων προσφορών έγχυσης στο σύστημα.

Πλασματικά στοιχεία

Οι αποκλίσεις αυτές δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ από το ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος κατηγορείται ότι παραβίασε μια πληθώρα άρθρων του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, και ότι αποδέχτηκε ανακριβείς ή αναληθείς δηλώσεις από τη ΔΕΗ.

Επιπροσθέτως, η EGL Ελλάς υποστηρίζει ότι ιδιαίτερα από το Φεβρουάριο και μετά, μεγάλο μέρος της παραγωγής των υδροηλεκτρικών μονάδων που δηλώθηκε και προγραμματίστηκε στην αγορά ως «υποχρεωτική» - συγκεκριμένα το 13%- δεν παρήχθη ποτέ στην πραγματικότητα, ενώ για το 37% των ωρών του έτους, η δηλωθείσα «υποχρεωτική» έγχυση ενέργειας από τις εν λόγω μονάδες, παρ’ ότι επηρέασε την ημερήσια αγορά ενέργειας, ήταν εν μέρει πλασματική, καθόσον κατά τις ώρες αυτές (3.217), η πραγματική συνολική παραγωγή των μονάδων ήταν μικρότερη της «υποχρεωτικής».

Ακόμη η EGL υποστηρίζει ότι η πλασματική «υποχρεωτική» παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, συνέπεσε συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση κυρίως με τις ώρες υψηλού φορτίου κάθε ημέρας– φυσικά και στη διάρκεια του καλοκαιριού- όπου οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς θα ανέμενε κανείς εύλογα και υπό κανονικές συνθήκες, να είναι υψηλότερες λόγω της αυξημένης ζήτησης για ρεύμα.

Εν κατακλείδει, η EGL εκτιμά ότι οι οριακές τιμές που προέκυψαν εκ των υστέρων, δεν αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που προφανώς είναι υψηλότερο από εκείνο που τελικά ενσωματώθηκε σε αυτές. Οι πιστώσεις δηλαδή που διατέθηκαν ως πληρωμές το 2009 προς τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου ήταν μικρότερες των όσων έπρεπε να δοθούν, ενώ περί τα 10 εκατ. ευρώ έλειψαν από τον λογαριασμό από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Και, προς τούτοις, η εταιρεία ζητεί αναδρομική καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούται και ζητεί να διερευνηθούν οι καταγγελίες της.

Τι λένε στον ΔΕΣΜΗΕ

Να σημειώσουμε εδώ ότι, λόγω της εξαιρετικής από άποψης υδραυλικότητας περσινής χρονιάς, η ΔΕΗ κατ’ επανάληψη είχε δηλώσει ότι προχωρούσε σε αυξημένη χρήση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών σταθμών, η διαθέσιμη ισχύς των οποίων βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους πάνω από τα 2.200 μεγαβάτ.

Το energia gr. επικοινώνησε με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΜΗΕ κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος ήταν μαζί με τον πρόεδρο κ. Απόστολο Λεκατσά επικεφαλής του ΔΕΣΜΗΕ σχεδόν έως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. “Ανάλογη καταγγελία έχει διατυπωθεί από την EGL και προ μηνών στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η έρευνα που είχε τότε πραγματοποιηθεί είχε δείξει ότι τα καταγγελλόμενα δεν ευσταθούσαν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναζήτηση, πάντως, τρόπων διαμόρφωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος ούτως ώστε να μην αμφισβητείται από τους εμπλεκόμενους στην αγορά ότι απεικονίζει τα πραγματικά κόστη της παραγωγής αποτελεί μέλημα της ΡΑΕ και της σχετικής διαβούλευσης η οποία έχει ξεκινήσει με τους εμπλεκόμενους στον χώρο.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου